Portal 072info

Dugoročna prognoza: Jesen će biti topla i suha

Accuweather je objavio dugoročnu progozu za jesen. Ako je vjerovati njihovim najavama, južna Evropa uživat će u toploj i većinom suhoj jeseni zbog razvoja anticiklone preko Sredozemlja. Područje visokog tlaka zadržavat će oluju sjevernije i ograničiti padaline u cijeloj regiji.

Jesen će po temperaturama zraka više ličiti kasnom ljetu, a takvo će vrijeme biti u većem dijelu Evrope. Uglavnom suho i iznadprosječno toplo vrijeme trajat će sve do sredine oktobra. Nakon toga temperature će ipak biti tipične za to vrijeme godine.

prognoza za jesen

Padalina će biti manje nego inače, no izglednije su oluje koje će se pojavljivati zbog iznadprosječno toplog zraka, prognozira Accuweather. Bez obzira na to ne treba strahovati od velikih poplava, iako su one u manjoj mjeri moguće u kombinaciji s olujama, posebno na sjeveru Balkana.

Na južnom Balkanu i dijem južne Italije nastavit će se sušna razdoblja. Zbog visokih temperatura mogli bi se nastaviti i požari u Portugalu, Španiji i južnoj Francuskoj. Padalina će biti nešto više tek u novembru.

Podijelite članak