Portal 072info

Dugoročna prognoza: Očekuja nas toplo ljeto bez padavina

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon što smo imali dvije rekordno tople godine, gledajući globalno, izgleda da ćemo sličnu ili još goru situaciju imati ove godine. Accuweather je objavio prognozu za idućih 90 dana, piše Večernji list. Za juni ove godine prognozirali su samo tri relativno kišna dana, dok u julu kiše u Hercegovini uopće ne bi trebalo biti. U Bosni je, pak, situacija nešto bolja, ali riječ je o tek pokojem kišnom danu koji ne bi trebao dramatično promijeniti situaciju.

 

Sve ovo izaziva napetost među građanima jer se ponovno mogu očekivati redukcije i nestašica vode, ako se prognoze, naravno, obistine. Nije lako ni poljoprivrednicima koji trebaju vodu za svoje kulture. Da je situacija ozbiljna, pokazuje i Britanski meteorološki institut koji nije daleko od navedenih prognoza. Oni su najavili jednaku ili još topliju godinu, nego što je bila 2015.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Prognoze daju naslutiti da ćemo do kraja 2016., imati tri rekordne ili skoro rekordne godine za redom glede porasta globalne temperature”, kazao je Adam Scaife, prognostičar BMO-a. Kada se sagleda cjelokupna situacija u BiH, 2014. godina, kada su krenuli rekordi, nije bila tako sunčana.

Naprotiv, katastrofalne poplave u maju i danas izazivaju sablazan kod svih građana koji su osjetili njihovu snagu. Kiša je tada neprekidno padala nekoliko dana, a vrijeme se nije smirivalo tokom čitavog ljeta. Tek je miholjsko ljeto u oktobru donijelo dašak pravih ljetnih temperatura.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prošle godine sunce je, doslovno ‘žarilo’ hercegovačke ceste. Nije manjkalo ni najezde zmija ni drugih opasnih životinja, a temperature su nerijetko dosezale i 45 Celzijevih stepeni. Zima koja je iza nas ne ostavlja mjesta optimizmu kako će ova godina biti bolja.

U istoriji mjerenja 2015. je bila najtoplija. Toplu 2016. godinu, možda i rekordnu ponovno, najavio je i jedan od najpoznatijih meteorologa u regiji Zoran Vakula.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

– Povremena hladnija razdoblja, kojih će jamačno biti – bit će kratkotrajnija i manje izražena od razdoblja iznadprosječne topline. Dobro poznata priča iz prošlih mjeseci, pa i cijele godine. Posljedice “El Nina”? Vrlo vjerovatno, kazao je meteorolog.

“El Nino” karakterizira povećanje temperature površine mora, obično od 1 do 3 stepena, u istočnom Pacifiku. Taj porast, prema riječima stručnjaka, povlači za sobom niz procesa poput domino efekta. Uz to, javljaju se i izmjene u polju pritiska zraka.

“El Nino” je prošle godine stvorio velike probleme i razlog je zbog kojeg je 2015. bila najtoplija u istoriji mjerenja. I on je jedan od razloga nestašice određenih prehrambenih proizvoda, što je dovelo i do rasta cijena hrane. Premda je tek april i do službenog početka ljeta ostala su dva mjeseca, visoke temperature koje ovih dana vladaju već ga uvelike najavljuju.

– ‘Pauza’ u globalnom zagrijavanju definitivno se primakla kraju. Globalno zagrijavanje u idućim godinama znatno će se ubrzati, potvrdili su u britanskom Met Officeu.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6