Dugoročna vremenska prognoza za BiH

Prema podacima prognostičkih modela, od 6. marta do 12. marta tekuće godine, u Bosni i Hercegovini će preovladavati promjenljivo vrijeme praćeno povećanom naoblakom i kišom, na planinama sa snijegom.

Sjeverni vjetar će u Bosni biti slab do umjeren, u Hercegovini pretežno umjerena do jaka bura. Od sredine sedmice slijedi nekoliko stabilnijih dana, potom je od nedjelje 12. marta ponovo izgledno izraženije pogoršanje vremenskih prilika.

Temperatura zraka će biti u skladu sa kalendarom, početkom sedmice jutarnje vrijednosti će se kretati od 2 do 7, na jugu od 6 do 10 °C, a maksimalne dnevne će dostizati između 6 i 12 u unutrašnjosti, na jugu zemlje do 14 °C.

Od četvrtka 9. marta, jutarnje temperature će, nakon djelimičnog razvedravanja, biti nešto niže, stoga su mogući i mrazevi slabijeg intenziteta, osobito u dijelu Bosne. Najhladnije jutro, prema aktuelnim prognostičkim kartama, izgledno je u petak 10. marta kada se posvuda, osim na jugu, očekuje između 0 i -5 °C. Maksimalne dnevne vrijednosti u drugom dijelu sedmice će također biti nešto niže, u Bosni od 3 do 9, u Hercegovini od 10 do 13 °C.

U drugom dijelu prognoznog perioda, od 13. marta, očekuje se sličan scenario razvoja vremenskih prilika. Prvih nekoliko dana naredne sedmice će biti nestabilno, potom će uslijediti smirivanje vremena, uz nešto niže temperature zraka, kako jutarnje tako i maksimalne dnevne, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.