Dugovi KTK Visoko porasli na oko 40 miliona KM, slijedi procjena i prodaja imovine

Screenshot 3 31
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Od 2012. godine svi računi firme KTK Visoko su blokirani, a dugovanja radnicima, dobavljačima, povjeriocima, Elektroprivredi, Poreznoj upravi, Razvojnoj banci i drugima samo su rasla. Te godine stala je i proizvodnja.

Nedavno je Općinski sud u Zenici otvorio stečajni postupak u ovoj firmi, nakon što je zaključeno da društvo nije u stanju da izvršava svoje obaveze. Prethodno je za stečajnog upravnika imenovan Enes Ganić, nakon što je ranije ove godine Senad Bilalović, zastupnik društva, podnio zahtjev za otvaranje stečaja.

ČITAJ JOŠ:  Ednan Drljević: Danas je federalna inspekcija cijeli dan kontrolisala u Općoj bolnici, kako oni mogu kod nas, a kantonalna ne može u KCUS

“Osim računa i proizvodnje, već godinama je, presudama suda po osnovu dugovanja radnicima, blokirana i imovina koju KTK ima, tako da je onemogućeno funkcionisanje. Međutim, firma ima stečajnu masu, ima imovinu koju bi trebalo unovčiti kako bi se izmirile obaveze i radnicima, ali i svima drugima kojima se duguje”, kazao je Ganić za Klix.ba.

Ukupna dugovanja su, kako je kazao, oko 40 miliona KM, a knjigovodstvena vrijednost imovine koju KTK ima vrijedi više od 100 miliona KM, ali će se raditi i procjena kako bi se utvrdila tačna vrijednost.

ČITAJ JOŠ:  Prodata imovina firme koja je donijela procvat kožarstva u Visokom

“Prema preliminarnim rezultatima ranijih procjena, ta imovina je vrijedna oko 150 miliona KM, iako ona možda vrijedi i više, ali potrebno je uraditi detaljnu procjenu kako bi se znale prave informacije. Dakle, sada ide popis svega, zatim procjena sudskih vještaka vrijednosti imovine i objekata, poljoprivrednog, građevinskog i drugog zemljišta, koje je u vlasni[tvu KTK u stečaju i kad se uradi sve to, napravit će se izvještaj. Ako on bude usvojen na ispitno-izvještajnom ročištu, to će biti osnova za daljnje aktivnosti”, pojasnio je Ganić.

Trenutno se na evidenciji zaposlenih u KTK Visoko vodi 47 radnika, koji su ustvari na čekanju, a od kojih samo desetak njih obavlja poslove osiguravanja objekata, čuvaju ih i održavaju.

ČITAJ JOŠ:  POVODOM DANA ZENICE: Upriličena svečana sjednica OV i dodjela javnih priznanja

“Prema nekim našim planovima, ove procedure bi se mogle završiti u narednih od godinu do dvije, ali sve zavisi od toga kolika će biti potražnja, koliko će se uspješno završiti unovčavanje te stečajne imovine. Međutim, nemoguće je da proizvodnja u KTK Visoko ikada ponovo bude pokrenuta”, istakao je Ganić.

GODISNJICA
MARKETING