Portal 072info

Duhanske bande haraju: Narod puši ukradene cigarete!

U bh. podzemlju kriminalci zgrću veliki novac, ponajviše na rasturanju droge, ali se u posljednje vrijeme sve više okreću novoj shemi, a to su krađe i preprodaja cigareta, ali i alkohola, dopuna za mobitel i druge visokotarifne robe, koju odnose iz prodavnica, magacina ili trafika.

Porijeklo robe

Iako grupe koje se bave krađama cigareta, na ulici žargonski nazivaju “sitnom buranijom”, oni su, prema policijskim informacijama, sve, ali ne mali igrači. Cifre koje prolaze kroz ruke duhanskih bandi su basnoslovne.

Stručnjaci kažu da cigarete i alkohol nisu slučajno na njihovoj meti, jer je riječ o proizvodima koji se prodaju veoma brzo. No, postavlja se pitanje gdje te silne ukradene cigarete završavaju.

Crno tržište

Prema policijskim saznanjima, ukradene cigarete uglavnom se prodaju na pijacama, u lokalnim manjim prodavnicama te kod uličnih preprodavača, koji ih prodaju ispod realne tržišne vrijednosti. Zato i ne čudi činjenica da je na ovakvim mjestima šteka cigareta “ispod ruke” jeftinija, u prosjeku, od 10 do 20 posto. No, ono što policiji otežava posao jeste činjenica da je teško utvrditi porijeklo robe na pijacama.

Svjedoci smo i da svake godine cigarete poskupljuju. Ekonomisti su u proteklom periodu objašnjavali kako takvi potezi nadležnih nisu racionalni, jer pušače okreću crnom tržištu i utječu na razgranavanje mreže švercera duhana. Drugim riječima, duhanskim bandama iz godine u godinu posao cvjeta.

Kako dokazati porijeklo robe?

Iskusni policajac (identitet poznat redakciji), koji s kolegama muku muči da stane ukraj kradljivcima, kaže da duhanska banda i danas operira, i to ne samo u Sarajevu nego i u Istočnom Sarajevu te da zarađuju velike svote novca.

– Kriminal ne poznaje granice, to svi znaju. U posljednje vrijeme, nakon pada grupe Sabrije Avdagića, pojavila se nova banda. Obično operiraju tri osobe, naoružane automatskim puškama. U početku su im mete bile trafike i prodavnice. Znali su samo iz jedne trafike odnijeti cigareta u vrijednosti od 5.000 maraka. Sve se češće okreću benzinskim pumpama, odakle odnose isključivo cigarete, ali i novac – govori naš sagovornik.

On ističe da policija nakon krađa obilazi mjesta gdje bi cigarete mogle završiti.

duhan-policija

– To su uglavnom pijace. Kradljivci traže osobe kojima će odmah prodati sve cigarete, dakle naveliko. Problem je, međutim, što je teško dokazati da neke cigarete potječu iz određene krađe ili razbojništva. Ukoliko neka osoba nema papire o porijeklu cigareta, one se mogu oduzeti, ali se teško dokazuje i to da su iz krivičnih djela tako da smo nemoćni – pojašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, policajci prave takozvane sačekuše kako bi na licu mjesta s dokazima, odnosno s cigaretama i drugim predmetima korištenim za izvršenje djela, uhvatili kradljivce.

– To je skoro jedini način da im se suprotstavimo. U tom slučaju, lakše je i nama sve dokazati, a poslije i Tužilaštvu i Sudu – zaključio je naš sagovornik.

avaz.ba

Podijelite članak