Dunović: Dodik je u konfliktu sam sa sobom, rođeni je Bosanac a želi biti Srbijanac

ee
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović kazao je danas da kada Milorad Dodik govori o uređenju Bosne i Hercegovine, legitimitetu i legalitetu, kao i o visokom predstavniku, prva i logična reakcija jeste da je on u konfliktu sam sa sobom.

– Vjerovatno ima pomiješane osjećaje jer Bosanac po rođenju i porijeklu, koji želi biti Srbijanac, pa kaže da je Srbin, ali ne bosanski, ima neodoljivu potrebu da poništi sve ono što je multietnično i građanski, pokušavajući reći da je BiH nefunkcionalna država. Do danas je negirao legalitet i legitimitet Christiana Schmidta, ali danas se ipak opredijelio da mu je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, ipak malo manje legitiman od gospodina Šmita – izjavio je Dunović.

Dalje kaže da će danas Dodik biti zaštitnik, kako on misli, hrvatskih etničkih interesa.

– A ja ipak mislim da su to HDZ-ovski interesi. Ta kriza pripadnosti ga prati još od prije preuzimanja najznačajnije funkcije u državi, koju pokušava negirati, ali sada je postalo pomalo i smiješno. Odnosno, bilo bi smiješno, jer svi znamo da državu ne može negirati, ali tvrditi da je Sarajevo etnički očišćeno je previše, čak i za njega. Gospodine Dodik, niti je Sarajevo etnički očišćeno, niti ćete svojim izjavama postići cilj izjednačavanja odbrane Armije RBiH i agresije na BiH – dodao je.

Osvrnuo se i na legitmitet Željka Komšića u Predsjedništvu BiH.

– Ako baš hoćete o legitimitetu gospodina Komšića, za početak ostavite mikrofon na seoskim veseljima, pa uzmite knjigu u ruke i zagrijte stolicu. Najbolja knjiga za edukaciju bi vam bila Ustav BiH. Nećete vjerovati, ali u toj ‘knjizi’ piše da nema predstavnika naroda i da nećemo ići na izbore sa etničkim glasačkim kutijama. Kad naučite ponešto iz osnova uređenja države koju vi treba da predstavljate, jer je to vaša želja bila, pa ste se po tom istom Ustavu kandidovali za člana Predsjedništva BiH, a ne srpskog člana, onda možemo dalje razgovarati – rekao je Dunović.