Duraković: Povrijedilo me da me svrstaju kao Dodikovog saradnika, to je političar kojeg najviše prezirem

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U krivičnoj prijavi opozicije iz RS-a za navodnu krađu na Općim izborima u BiH koju su predali Tužilaštvu, nalazi se i nezavisni kandidat za potpredsjednika RS-a Ćamil Duraković za kojeg navode da je preko svojih biračkih odbora u Doboju i Zvorniku, pomogao Miloradu Dodiku u izbornoj trci za predsjednika RS-a.

Tim povodom smo kontaktirali Ćamila Durakovića, koji kaže za portal “Avaza” da je očaj opozicije iz RS-a prešao svaku granicu te da ga veoma pogodilo što je svrstan na listu Dodikovih saradnika u izbornoj krađi.

– Mislio sam od početka da su ozbiljno krenuli u jedan demokratski način borbe za prava u smislu da su zakinuti ili pokradeni na izborima i to je sasvim ok. U prvom momentu sam proteste doživljavao kao buđenje demokratske svijesti, a ovaj očaj je pokazao da oni pokušavaju opravdati svoj gubitak – kazao je Duraković za “Avaz”.

Ovlastio ljude iz Pokreta za državu

Kaže da ne zna detalje zbog čega se našao na listi tih osoba koje su tužene. 

– Kada sam ušao detaljnije u materiju vratio sam se na CIK, koji je ranije poslao dva upita – jedan se odnosio na Doboj, a drugi na Zvornik. Po prijavi opozicije su tražili da se očitujem ko su ljudi koji su se u ime mene kao nezavisnog kandidata našli kao članovi biračkih odbora na mjestima koja su meni dodijeljena. Dao sam odgovor da kao nezavisni kandidat nemam kapacitete da kao neko ko živi u Srebrenici da pokrijem teren u Prijedoru, Doboju, Zvorniku i brojnim drugim mjestima – rekao je Duraković za “Avaz”.

Pojasnio je da u brojnim mjestima nije imao članove biračkih odbora obzirom da nije velika izborna stranka, nego nezavisni kandidat, pa su ta mjesta popunile OIK/GIK. 

– Tamo gdje sam htio da nađem ljude, to je bila saradnja sa Pokretom za državu, koji čine deset probosanskih stranaka, a one, iako su imale svog kandidata, ja sam vjerovao da će davanjem imena za biračke odbore obezbijediti fer i transparentnu političku borbu između mene i njihovog kandidata, pa sam im povjerio ovlaštenja za neke moje biračke odbore. Konkretno za regiju Doboj sam po instrukciji Edina Ramića ovlastio Aminu Kavazović, koja je predsjednica regionalnog odbora SDA Sjeverna Bosna, a ona je za Doboj ovlastila Sevlida Hurtića, koji je nosilac liste Pokreta za državu u toj Izbornoj jedinici. Tada sam pozvao i Sevlida Hurtića i pitao šta je bilo sa mojim odborom, a on je kazao da je ovlastio Nirmelu Janković i ona je dala članove biračkih odbora – pojasnio je Duraković za “Avaz”.

Ne zna ko su konkretno članovi

Kaže da je to sve što on zna, a da ne zna ni ko su ti članovi, ni da li su mijenjani, s kim su sarađivali.

– U Zapadnoj Bosni sam također dao Pokretu za državu za Prijedor, Banju Luku, Bosanski Novi, Dubicu, Kostajnicu. Ne znam zaista koga su predlagali – kazao je Duraković.

Dodaje da mu nije jasno ponašanje opozicije koja, kako kaže, želi zabraniti Bošnjacima da oni delegiraju Srbe kao članove biračkih odbora.

– To je diskriminacija i loša poruka Pokretu za državu, koji je multietnički politički projekat, da moraju davati izjave Tužilaštvu jer eto neki primjera radi Dragan Jovanović je član biračkog odbora ispred Ćamila Durakovića ili bilo koje druge probosanske političke stranke. Pozdravljam njihove napore i političku borbu u smislu da se transparentnost izbora dotjera do kraja, ali ovo prelazi svaku mjeru ozbiljnosti – ocijenio je Duraković za “Avaz”.

Durakoviću također nije jasno zašto su kritike upućene na njegov račun obzirom da je i sam ranije ukazivao na to da na nekim sredinama gdje žive isključivo Bošnjaci Milorad Dodik je imao veliki broj glasova.

– Ja se borim za ono za šta se oni bore, ne znam otkud da se ja nađem na listi krivične prijave. Ja sve vrijeme radim ono što oni rade, dajem pritužbe, tražim ponovno brojanje, otvaranje vreća i na kraju ispadne da ja sarađujem sa Miloradom Dodikom. To je političar kojeg u ovih šest zemalja najviše prezirem. Ovo me povrijedilo. Mene kao legalistu ne vrijeđa krivična prijava, svako ima pravo da prijavi svakog, ali me vrijeđa da su me svrstali u kategoriju saradnika Dodika u izbornoj krađi, fuj, to je brutalno, odvratno, katastrofalno i nevjerovatno – zaključio je Duraković za “Avaz”.

Avaz