Dušan Janjić: Da bi izašla iz Ukrajine, Rusija traži Republiku Srpsku

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić govorio je za „Avaz“ o non paperu koji je slovenski premijer Janez Janša navodno poslao predsjedniku Evropskog vijeća Charles Michel, a u kome se predlaže crtanje novih državnih granica na Balkanu kroz stvaranje čisto nacionalnih država.

Zastavnik KOS-a

Janjić kaže da ga ovakav potez Janše ne bi iznenadio.

– Znate kako kažu, jednom zastavnik KOS-a, uvijek zastavnik KOS-a, samo mu se mijenja nalogodavac. Janša ovo sigurno ne radi sam, smatra Janjić.

Janjić ističe kako ovakva rješenja i politike prvenstveno odgovaraju Ruskoj Federaciji.

– Putinu je cilj prikazati da je situacija na Balkanu nestabilna, da je Moskva neophodna, da joj treba dati neke ustupke. Nije slučajno u tom planu gađala Bosnu, jer Rusija mora da izađe iz Ukrajine, neće izaći iz Krima, ali iz Dombasa mora. Da bi izašla njoj odgovara da dobije entitet kakav je Republika Srpka. Sad je samo pitanje šta su tu Vašington i Brisel spremni da daju i od toga zavisi sudbina i Dodika – tvrdi Janjić.

Ekstremna desnica

Srbijanski analitičar navodi da u Evropi danas postoje snažne grupacije koje bi podržale ovakva rješenja.

– U Evropi ima pet, šest, tih ekstremno desničarskih etnonacionalistički orijentisanih vlada koje bi podržale ovakva rješenja. Uopšte ne sumnjam da se to sviđa Orbanu, da se sviđa italijanskom vodstvu, da će se sviđati desnim frakcijama CDU-a, CSU-a, Alternative za Njemačku, nema nikakvog spora. Pored njih to podržavaju ekstremna ljevica, poput ove nove ljevice u Njemačkoj, podržavaju sve ekstremne desne struje, i podržavaju pojedini neodgovorni političari među zelenim.

Ipak, Janjić tvrdi da nema potrebe za paniku, jer smo daleko od toga da ovakva rješenja dobiju većinsku podršku unutar EU.

– Taj non paper neće imati onu ulogu koja bi mogla da zabrine, a to je da Evropski parlament ozbiljno otvori raspravu o stanju u EU i o uzdizanju neonacizma i etnonacionalizma u EU, navodi Janjić.

Američi angažman

– Kad bi SAD na Balkanu krenule u radikalne reforme, samo bi napravili đubrivo za jačanje ekstremne desnice. Oni će ići putem pritiska i pomoći za reforme, uslovljavanje finansijske i druge ekonomske saradnje, a postat će vrlo važan faktor, jer poslije ove covid pandemije, razmatraju šta činiti sa silnim kapitalom uloženim u Kini, jer su time u utrci za lakom zaradom zapravo hranili svog neprijatelja i davali mu svoju tehnologiju. Dakle, prije svega Njemačka, a potom i SAD, oni će sigurno sada gledati da ulože u Balkan, ali to neće biti „Trumanova jaja“, nego vrlo jasni projekti za pravljenje jednog ozbiljnog privatnog sektora i preko toga će jačati ono što mi nemamo – smatra Janjić.