d 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U Beogradu je održan sastanak predstavnika RS-a s predstavnicima državnog vrha Srbije povodom još jednog obilježavanja godišnjice Oluje, ali i povodom posljednjih dešavanja u Bosni i Hercegovini nakon što je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) preuzeo dužnost novog visokog predstavnika.

FIXGEHALT

Prvi put se suočavamo s potpunom radikalizacijom srpskog nacionalizma kad je u pitanju BiH, tvrdi Janjić i dodaje kako se za ovo teško mogu naći primjeri iz devedesetih: “Dodik je počeo da postiže svoj vrhunac, koji je, ustvari, izraz nesigurnosti i straha od gubitka vlasti, a time i mnogo čega drugog – kazao je za FTV politički analitičar Dušan Janjić.

Janjić upozorava da se ova priča pokušava nametnuti cijelom srpskom narodu: “Vučićev odgovor nije adekvatan. To je kao kad bolesniku od raka dajete aspirin. Vučić kao da kupuje vrijeme. On mora da donese odluku – hoće li na stranu ekonomskog razvoja Srbije, stabilnosti, Otvorenog Balkana ili će s Dodikom u avanturu koja je devedesetih završena i jednom Olujom. Tu nema velikog izbora, tajming je u pitanju. Srbija neće još dugo da služi kao paravan Dodiku za njegove sve češće i sve ekstremnije izjave – i uvlačenje Srbije u nešto što nije samo ekstremni nacionalizam nego i fašizam”.

Nije neočekivano da će se Dodik sastati sa Kristijanom Šmitom, kaže Janjić i podsjeća na Danteovu misao da je nacionalizam ideologija sjecikesa – što je veća kesa, oni više žure da je ukradu. Dodik, kaže, igra igru Slobodana Miloševića – malo pljuješ, pa malo ideš da sarađuješ: “Saradnja sa visokim predstavnikom je prvi izazov međunarodne zajednice i ona se mora ostvariti na miran ili neki drugi način. Taj drugi način može da vodi do sankcija i izolacije RS-a i Srbije”.

LIDER

Dodik je promašio vrijeme, ističe Janjić: “To što će se sastati sa Schmidtom je dobro, ali nije dovoljno – on mora da ode. On je ugrozio saobraćaj na vrlo važnoj raskrsnici koja je trebala Srbiju i BiH da odvede u NATO i EU – ne da ih odvede u služenje Moskvi”.