Dušan Janjić: Poruke Aide Ćorović su jasne i ubitačne za režim u Srbiji

s 9
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u Beogradu govorio je o tome kako je jedan mural pokazao polarizovanost društva i gdje je Srbija danas u rascjepu između činjenica i evropskih vrijednosti i zaštite poretka i ideološkog koncepta koji simbolizuje Ratko Mladić.

– Opravdanja za tu vrstu vlasti – nema. To je krenulo od 2016. godine, od kad su počele priče o novom razgraničenju povodom Kosova, pa se proširilo na Balkan do Srbije, ali ovaj put je kao i devedesetih, vrh vlasti učestvuje u obnovi ideje etničkog razgraničenja koja nužno završava u masovnim ubistvima, preseljenjima itd. – rekao je Janjić.

Male grupe su početak

Stvorena je jedna klima politička, ističe on, da je to pravo zagovaranje.

– Oni su profitirali iz rata, iz mrtvih, iz te politike mržnje, postali su vladari ekonomije, mira i zidova bilo kuda – kazao je Janjić.

Rekao je i da su male grupe uvijek početak i one su sada postigle veliku stvar.

– Doveli su Aleksandra Vučića u nemoguću situaciju, da on koji je želio da preimenuje Bulevar Đinđića u Bulevar Ratka Mladića, sad dolazi do apsurdnog stava, kao navodno, to je pitanje kućnog savjeta. Ne! Zbog toga su poruke Aide Ćorović vrlo jasne i ubitačne za ovaj režim. To je pitanje vlasti i društva – istakao je Janjić za N1.

Šira svijest

Pojasnio je da su imali i ranije takve rijetke, ali utjecajne momente.

– Prvi je bio sam početak rata i bombardovanje u Dubrovniku, kad su također male grupe počeli da pale sveće ispred kabineta predsjednika tadašnjeg predsjednika Srbije. Probudili su mnogo širu svijest i važno je da kad kažemo mladi ljudi, to su rijetki koji ne poštuju udžbenike. U tim udžbenicima nema istine o ratu. Sada u novoj reviziji nema, sve to radi neko drugi – kazao je Janjić.