Duvnjak: Gadimo se ljudima koji oplakuju svoje mrtve

3 44
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH nastavljena je rasprava u vezi epidemiološke situacije u FBiH.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak smatra da fokus u vanrednim prilikama treba biti na Vladi na kriznim štabovima, ministarstvima.

– Suvišnim izjavama mi ugrožavamo kredibilitet njihovih odluka. Mislim da je kolega Džeba spominjao nešto što je posao Parlamenta FBiH. Dali doista ovaj Krizni štab FBiH on ima samo koordinirajuću ulogu. Mogu li oni donositi odluke koje su obavezne. U ovim zaključcima stoji da se usvajaju naredbe i preporuke Kriznog štaba FBiH. Dakle postoji distinkcija između naredbi i preporuka. Mi često trpimo što se neke stvari preklapaju i trpimo zbog razdvajanja nadležnosti. Moramo se okupiti oko ovih pitanja i tražimo najbolja rješenja – istakao je Duvnjak.

Delegat Vibor Handžić kazao je da ne može da shvati da delegat Duvnjak drži lekciju drugim delegatima o čemu se treba raspravljati.

– Struka ne rukovodi epidemiološkom situacijom, a tome je dokaz da Vlada FBiH usvaja preporuke Kriznog štaba FBiH – istakao je Handžić.

Delegat Duvnjak odgovorio je na replike.

– Nisam amnestirao Vladu FBiH, ne možemo to uraditi, kao ni ministarstva. Samo sam kazao da mi kao Parlament FBiH ne trebamo niti uskraćeni za informacije, ali bojim se da nećemo donijeti koristi. Gadimo se ljudima koji oplakuju svoje mrtve. Vidite kakav nam je bio mart, bio sam prekjučer na svije dženaze. Nije svaka replika upućena prema KS i odnosu Vlade FBiH prema Kantonu Sarajevo. Prostor je zagušen izjavama koje ne doprinose. Niko ovdje ne dobija, svi gubimo – poručio je Duvnjak.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović kazao je da se u BiH sve pretvara u politiku. 

– Vodio sam računa i o vama, nisam želio sazivati nepotrebne sjednice. Živimo dva odvojena svijeta, jedan je onaj koji ne uvažava ništa i koji ne uvažava niti jednu mjeru, a drugi je onaj koji se dešava u našim zdravstvenim ustanovama. Želio bih ovo proširiti na sve ostale. Ovo što se sad dođaga je u trenutku kad padaju brojevi. Prethodnih nekoliko sedmica je bila prilika da razmislimo radimo li pravu stvar. Imamo vjerskih blagdana, pazimo šta radimo. Donijeli smo proračun, ima sredstava, Vlada FBIH se ponaša u skladu s principima koji važe u ovom dijelu svijeta. Priključili smo se COVAX-u, a to što se nalazimo i živimo u svijetu ghdje je varanje nešto što je dobro to je drugo. Kako smo mi mogli natjerati “Pfizer” da nam isporuči cjepiva. Volio bih da smo mi toliko jaki – istakao je Martinović. 

Dodao je da odgovornost leži na svima.