Portal 072info

Dva meda i kajmak jedini svjetski zaštićeni bh. proizvodi

Bosna i Hercegovina ima tri proizvoda na listi Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) kao zaštićene proizvode zemljopisnog područja, i to “Hercegovački med”, “Cazinski med od kestena” i od nedavno “Romanijski skorup-kajmak”, kazao je u petak Feni direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Josip Merdžo u sklopu Dana otvorenih vrata koje je taj institut organizirao u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu u povodu Svjetskog dana intelektualnog vlasništva.

On je istaknuo kako je Institut u protekloj godini imao 86 prijava domaćih patenata, a oko 430 međunarodnih i poručio kako svaka zaštita intelektualnog vlasništva daje dodatni kvalitet proizvodu koji se štiti i samim tim na tržištu postiže veću cijenu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 – Treba razlikovati prijavu od objave. Sama prijava je jedan formalni korak, međutim nakon toga slijedi mukotrpno ispitivanje i istraživanje o tome je li to što se smatra patentom zaista patent – kazao je Merdžo i napomenuo kako svaki patent mora biti inovacija, ali svaka inovacija ne mora biti patent.

Ocijenio je kako je na nivou Evropske unije oko 32 posto BDP-a izravno vezano uz korištenje prava intelektualnog vlasništva u prometu roba i usluga i ostalih vrsta industrije i spomenuo primjer Kine, koja godišnje evidentira više od milion prijava patenata.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tokom Dana otvorenih vrata uposlenici Instituta zainteresiranima su pružili informacije o intelektualnom vlasništvu i njegovoj zaštiti te im podijelili promidžbene materijale.

 – Svako ko izravno želi dobiti određene informacije koje se odnose na segment zaštite intelektualnog vlasništva može to danas dobiti u Mostaru, Banjoj Luci i Sarajevu gdje smo pripremili promotivne materijale i angažirali naše djelatnike da o bilo kojoj stručnoj temi koja se odnosi na zaštitu intelektualnog vlasništva mogu dati kvalitetne odgovore – kazao je Merdžo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetio je i da je Bosna i Hercegovina punopravna članica Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, a pridružena članica Evropske patentne organizacije što je, kako je kazao, veliki uspjeh za našu zemlju.

 – U prethodnoj godini pripremili smo izmjene i dopune Zakona o patentu koji je trenutno u parlamentarnoj proceduri, a nakon usvajanja tek smo jedan korak do punopravnog članstva u Evropskoj patentnoj organizaciji, što je jedan od preduvjeta i pristupanja Evropskoj uniji – kazao je direktor Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, istaknuvši kako je prošle godine BiH napredovala za devet mjesta na svjetskom indeksu inovativnosti te je s 86. došla na 77. mjesto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 – To naravno nije neka dobra pozicija, ali je ipak napredak u tom smislu evidentan – ustvrdio je i dodao kako je u pripremi i nova strategija razvoja intelektualnog vlasništva u čijoj izradi pomažu eksperti iz Svjetske organizacije.

Inače, 2000. godine zemlje članice Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo odredile su 26. april kao Svjetski dan intelektualnog vlasništva s ciljem povećanja općeg razumijevanja prava intelektualnog vlasništva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 16
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME