Dva najveća grada bez željezničke veze, gdje je BH voz?

voz

U vrijeme enormno visokih cijena goriva i, posljedično, poskupljenja karata javnog prevoza, mnogima bi se kao idealna alternativa mogao učiniti prevoz željeznicom. Umjesto “truckanja” autobusima ili kombijem, udobna vožnja na šinama, savremenim vozom, uz internet vezu, klimu, bife zaista i jeste bolja opcija osim ukoliko ste u – Bosni i Hercegovini. U našoj zemlji nije moguće putovati željeznicom i jednom linijom stići od Sarajeva do Banjaluke.

Dva najveća grada nisu povezana od 2020. godine. Talgo, odnosno BH voz kojim je od 2017. do tada bilo moguće putovati parkiran je u vrijeme prvog lockdowna zbog sprečavanja širenja virusa korona. Od tada so danas nema brzih vozova na relaciji Sarajevo – Banjaluka – Sarajevo niti na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo. To znači da građani Bosne i Hercegovine ne mogu od jednog do drugog najvećeg grada putovati vozom, savremenim vidom prevoza, što je vrlo moguće još jedna specifičnost po kojoj se Bosna i Hercegovina izdvaja u odnosu na druge zemlje regiona.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, kako nam je odgovoreno, spremne su ponovo uvesti željezničku putničku liniju Sarajevo – Banjaluka – Sarajevo, ukoliko interes za uvođenjem iste iskažu i Željeznice Republike Sroske.

“Ukoliko se ponovo uspostavi ova putnička linija, Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine očekuju da će biti sufinansirane u skladu sa Zakonom o finansiranju Željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja”, navedeno je u odgovoru iz Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine na upit N1.

S druge strane, bar sudeći po odgovoru iz Doboja, čini se kako nema jednake spremnosti iz Željeznica Republike Srpske. Iz tog preduzeća su istakli kako je mjera o otkazivanju saobraćanja međuentitetskih brzih vozova, koju je donijela Vlada Republike Srpske, u primjeni do daljnjeg.

Javnost će, tvrde za N1, biti blagovremeno obavještena kada dođe do najava o ponovonom uspostavljanju veze između dva najveća grada, za šta su, navode u Željeznicama Republike Srpske neophodne odluke vlada oba entiteta naglašavajući i problem sa prilivom migranata.

“Značajno je napomenuti da su se Željeznice Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, u prethodnom periodu svakodnevno suočavale sa velikim prilivom migranata koji su tokom svog puta ka Zapadnoj Evropi, menjajući različite vidove transporta često zadržavali na staničnim mestima, prenoćište potraživali u napuštenim vagonima i željezničkim objektima, praveći materijalnu štetu a nečesto napadali i uznemiravali željezničko osoblje i putnike”, odgovoreno nam je iz Željeznica Republike Srpske uz stav da je i rješenje tog pitanja od izuzetne važnosti pri donošenju budućih odluka.

N1