Dvadeset godina konvertibilne marke koja garantuje monetarnu stabilnosti BiH

novac
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Navršilo se 20 godina kada je određen službeni devizni kurs prema kojem je 1 KM=0,51129 EUR, odnosno 1 EUR=1,95583 KM.

O službenom deviznom kursu konvertibilne marke prema euru 11. oktobra 2001. godine saglasilo se Upravno vijeće Centralne banke BiH, utvrđujući odredbe Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. Navedeni službeni devizni kurs utvrđen je u skladu sa zvaničnim kursom za konverziju njemačke marke (DEM) u odnosu na euro koji je uspostavilo Vijeće Evropske unije.

Poznato je da je CBBiH organizovana po modelu valutnog odbora (engl. currency board), koji, u praksi, predstavlja vrlo jednostavno pravilo koje znači da svako onaj ko želi imati domaći novac – konvertibilnu marku (KM), mora je kupiti za strani konvertibilni novac. S obzirom na to da je KM vezana za valutu “sidro”, euro, kupovina KM obavlja se po fiksnom deviznom kursu, koji je svih ovih godina doprinio ostvarivanju ciljeva monetarne politike kroz:

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Očuvanje monetarne stabilnosti, očuvanje finansijske stabilnosti, nisku inflaciju, povećavanje štednje građana, izraženo kroz konstantni rast depozita, kreiranje klime za strane investicije, rast deviznih rezervi, podršku privrednom rastu, blagovremeno servisiranje vanjskog duga, navodi se u saopćenju Centralne banke BiH.

Dakle, da bi valutni odbor funkcionisao, devizne rezerve moraju biti dovoljne da svima onima koji posjeduju novčanice i kovanice KM, uključujući sredstva banaka na računima rezervi u CBBiH i depozite deponenata Centralne banke, omoguće da ih mogu konvertovati u rezervnu valutu. Jednostavnije rečeno, svaka emitovana KM ima pokriće u stranoj valuti ili, izraženo jezikom struke, monetarna pasiva ne smije nikada biti veća od devizne aktive CBBiH.

ČITAJ JOŠ:  Kako teku radovi na Koridoru Vc: Za 20 godina ni polovina od očekivanog

Puna konvertibilnost marke nikada nije dovedena u pitanje, a domaća javnost, relevantne domaće i međunarodne institucije i investitori nikad nisu doveli u pitanje fiksan kurs KM prema “sidrenoj” valuti koja predstavlja temelj stabilnosti. I u ekonomskom programu Evropske unije za BiH, valutni odbor je ocijenjen kao sidro stabilnosti, monetarne, a time i finansijske, na koje se oslanjaju međunarodne finansijske institucije, međunarodne agencije za procjenu suverenog kreditnog rejtinga. Na temelju te stabilnosti i strani investitori baziraju svoje ocjene o mogućnostima investiranja u BiH.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas
GODISNJICA
MARKETING