Portal 072info

Dvanaest miliona kvadratnih kilometara zemlje će potonuti do 2040. godine

Screenshot 11 167
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Novo istraživanje je pokazalo da tlo doslovno tone ispod naših stopala. Prema podacima novog istraživanja, do 2040. godine će potonuti 12 miliona kvadratnih kilometara zemlje.

“Spuštanje površine kopna je potencijalno razarajuća opasnost koju može uzrokovati niz prirodnih i antropogenih okidača, ali je to uglavnom rezultat čvrste ili tečne mobilizacije ispod površine”, navodi se u istraživanju.

Uzroci su većinom rezultat ljudske aktivnosti poput crpljenja nafte, prirodnog gasa i podzemnih voda.

“U narednim decenijama globalna populacija i ekonomski rast povećat će potražnju za podzemnim vodama, a crpljenje podzemnih voda u kombinaciji sa sušom će vjerovatno povećati slijeganje zemljišta te uzrokovati s tim vezanu štetu”, smatraju naučnici.

Oni su ustanovili da je na najmanje 200 lokacija u 34 zemlje došlo do slijeganja tla zbog crpljenja podzamnih voda u posljednjih 100 godina. Većina gradova je smještena na lokacijama kojima prijeti slijeganje tla.

“Naše istraživanje je pokazalo da 1.596 većih gradova, odnosno 22 posto od 7.343 velika grada u svijetu prijeti rizik od potencijalnog slijeganja tla”, stoji u istraživanju.

Opasnost je veća zbog činjenice da su rizične lokacije naseljene ili se nalaze oko gusto naseljenih urbanih centara. To znači da će biti utjecaja na veliki broj ljudi i na različite načine.

Naučnici traže od lidera zemalja da uvedu politike vezane za slijeganje tla, a to je posebno važno jer se povećava i nivo mora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Podijelite članak
  • 62
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME