Dvanaest zemalja članica traži jačanje granica EU protiv migracija

migranti
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dvanaest država članica Evropske unije (EU) poslalo je zajedničko pismo Komisiji EU tražeći da se granice Unije a protiv migranata ojačaju “fizičkim preprekama” i da se pravni okvir u Evropi prilagodi “novim stvarnostima”.

Ministri odgovorni za unutrašnje poslove ili migracije Grčke, Austrije, Mađarske, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Latvije, Litvanije, Južnog Kipra, Slovačke i Poljske potpisali su zajedničko pismo koje su poslali potpredsjedniku Evropske komisije Margaritisu Schinasu i komesarki EU-a za unutrašnje poslove Ylvi Johansson, javlja Anadolija.

ČITAJ JOŠ:  Policija pronašla 18 migranata, uhapšen vozač automobila

Pismo, koje je objavila web stranica “Politico”, nisu potpisale Francuska, Njemačka i Španija, države koje su primile najveći broj zahtjeva za azil.

U pismu se navodi da Evropa mora “uskladiti postojeći pravni okvir s novom realnošću”, dok se ne pominje pitanje odbacivanja migranata o kojima se ovih dana uveliko piše u evropskim medijima.

Ministri 12 država članica EU-a poručili su da bi zakon EU-a trebao omogućiti državama članicama da “djeluju brzo i proporcionalno protiv prijetnje” kako bi se osigurala njihova nacionalna sigurnost, odnosno sigurnost Unije.

ČITAJ JOŠ:  Podignuta optužnica zbog krijumčarenja migranata

Navedeno je da nadzor granica ne može u praksi spriječiti pokušaje imigranata da ilegalno pređu granice, pa bi zbog toga nadzor i inspekcije granica trebalo pojačati “daljnjim preventivnim mjerama”.

– Ova legitimna mjera trebala bi dobiti sredstva iz budžeta EU, to bi trebao biti prioritet – navodi se u pismu te naglašava kako su fizičke barijere efikasna mjera zaštite granice.

Ministri unutrašnjih poslova zemalja EU sastaju se danas u Luksemburgu. Na dnevnom redu ministara su pitanja poput jačanja vanjskih granica EU-a, provjere migranata koji stižu na granicu i promjene migracijskih ruta.

ČITAJ JOŠ:  Ulazak BiH u Evropsku uniju podržava 77,4 posto građana BiH
GODISNJICA
MARKETING