DVD Zenica uspješno implementirao projekat “Vatrogasci bez granica” (FOTO)

AD9AB9F2 E119 4016 AAF9 082FF2F3CEA5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je tokom vikenda (subota i nedelja) implementiralo projekat “Vatrogasci bez granica” koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Pored USAID-a partner projekta je Grad Zenica – Služba civilne zaštite. 

Ukupno 30 učesnika projekta koji su bili iz BiH, Hrvatske i Srbije, su tokom dvodnevnog boravka u Zenici prisustvovali na 3 radionice koje su bile iz oblasti vatrogastva i razmjene iskustava, zatim su posjetili tvrđavu Vranduk na kojoj im je održan historijski čas te su tako upoznati sa historijom Grada Zenica. Nakon toga je održano takmičenje i pokazna vatrogasna vježba učesnika.

77FD834C 63D4 4363 93E5 217089202989

Cilj projekta je bio da se kroz vatrogasnu djelatnost, koja je jedna humana djelatnosti, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama, jer kada se desi požar ili druga prirodna nesreća tada vatrogasci spašavaju životi i imovinu ne pitajući kojoj etničkoj i vjerskoj skupini pripada ugroženi. 

Posebno takmičenjem i pokaznom vatrogasnom vježbom se to pokazalo jer su učesnici bili raznim etničkih i vjerskih skupina.

2DDFDC08 83A2 4B84 92BB E8525D62E2D5

Kroz sam projekat su se učesnici putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da bez povjerenja i razumjevanja se nemože graditi budućnost, te svi skupa preuzimaju odgovornost za budućnost.