6EB86E05 3196 4F16 95DC 9354AB465D27
AUTOR: P.D.
DATUM: lip 13, 2021 @ 20:05
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je tokom vikenda (subota i nedelja) implementiralo projekat “VATRU GASI, BRATA SPASI” koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost 2020 u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Pored USAID-a partner projekta je Grad Zenica – Služba civilne zaštite. 

Ukupno 30 učesnika projekta koji su bili iz BiH, Hrvatske i Srbije, su tokom dvodnevnog boravka u Zenici prisustvovali na 3 radionice koje su bile iz oblasti vatrogastva i razmjene iskustava, zatim su posjetili tvrđavu Vranduk na kojoj im je održan historijski čas koji je održao direktor JU Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević te su tako upoznati sa historijom Grada Zenica. 

Nakon toga je upriličena posjeta vjerskim objektima na području grada Zenica i to: katolička crkva Sv. Ilija, pravoslavna crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Čaršijska džamija i Sinagoga. Historijat i značaj ovih objekata je prezentovao Afan Abazović koji je inače turistički vodič sa vjerskim službenicima.

Cilj projekta je bio da se kroz vatrogasnu djelatnost, koja je jedna humana djelatnosti, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama, jer kada se desi požar ili druga prirodna nesreća tada vatrogasci spašavaju životi i imovinu ne pitajući kojoj etničkoj i vjerskoj skupini pripada ugroženi. 

Posjetom vjerskim objektima je prezentovana raznolikost i međusobna saradnja među vjerskim zajednicama jer su učesnici bili iz raznih etničkih i vjerskih skupina. Kroz sam projekat su se učesnici putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da bez povjerenja i razumjevanja se ne može graditi budućnost, te svi skupa preuzimaju odgovornost za budućnost.

LIDER