Portal 072info

Dvije predstave BNP Zenica na 18. festivalu scenskih umjetnosti ”Bihaćko ljeto” 2016.

  1. festival scenskih umjetnosti ”Bihaćko ljeto” 2016. je u znaku obilježavanje 400 godina Williama Shakespearea. Dvije predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica su odigrane u sklopu Festivala, uz oduševljenje i radost bihaćke publike.

         U  srijedu, 20. jula, u 21 sat, je odigrana predstava ”Pukotina” u režiji Lajle Kaikčije. Glumački ansambl predstave čini pet glumica: Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić. Igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta. Osim toga izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi: od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u „sceni tuširanja“, „sceni rađanja“ itd. Žanrovski sinkretizam predstave, igranje više likova, brojne travestije i drugi detalji koji proizilaze iz koncepta ove predstave, omogućavaju glumicama da upotrijebe širok spektar glumačkih sredstava, da se razigraju i raspjevaju, da improviziraju… Sve to ovu predstavu čini prvenstveno „glumačkom“, ne umanjujući, naravno, vrijednosti ostalih njenih elemenata.

         U četvrtak, 21. jula, u 11 sati, odigrana je predstava za djecu ”Pazi, zebra” u režiji Miroljuba Mijatovića. Predstava nas na zabavan i duhovit način, kroz igru mladih glumaca, vodi u svijet pravila ponašanja u saobraćaju: od prelaska ulice i prepoznavanja osnovnih saobraćajnih znakova i signalizacije, preko ponašanja u sredstvima javnog prijevoza i drugim vozilima, pa do izgradnje pravilnog odnosa prema svim učesnicima u saobraćaju, posebno  prema policajcima koji su tu da nam pruže pomoć i zaštitu. U predstavi igraju Mirza Bajramović i Zlatan Školjić.

  1. umjetnička sezona Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je uspješno okončana uz brojne uspjehe, nagrade, premijere i festivalska gostovanja.
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box