Dvije škole iz dva entiteta poručuju: Naše različitosti su naše bogatstvo

Projekt sarajevo Pale decembar RSA5
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Saradnja dvije škole iz dva entiteta, OŠ “Mehmedalija Mak Dizdar” iz Sarajeva i OŠ “Pale” sa Pala traje već dvije godine.

Nakon projekta „Povezivanje znanjem – Dvije škole, jedna učionica“, sada se mogu pohvaliti i projektom „Zajedno za bolju budućnost“.

Upravo je to bio razlog da djeca iz škole s Pala, zajedno sa direktorom ove ustanove i njihovim nastavnicima, posjete sarajevsku školu i zajedno kroz različite aktivnosti ukažu na važnost uklanjanja zaostalih mina iz proteklog rata.

Prijateljstva i partnerstva

“Kako su dvije škole iz Sarajeva i Pala najbliže i jedine iz BiH, a uz to su jedine dvije škole iz dva entiteta koje sarađuju, mogle bi biti i zanimljive i neobične njihove aktivnosti, prijateljstva i partnerstva, u vremenu potpuno suprotne retorike u našem društvu”, ističe direktorica škole iz Sarajeva Samira Nukić.

„U današnjem vremenu kada retorika u cjelokunom društvu nije tako pozitivna naša saradnja dvije škole iz dva entiteta je nažalost vijest. Nama će biti drago i bićemo sretni kada saradnja poput ove bude najnormalnija stvar koja će se dešavati u našem društu te da nas veže saradnja, partnerstvo i naš zajednički boljitak“.

Cilj ove dvije škole je da budu inspiracija i drugim prosvjetnim ustanovama na području naše zemlje za boljom suradnjom a sve u cilju zdravijeg i sigurnijeg odrastanja naše djece.

Prijateljstvo dvije škole iz dva bh, entiteta - undefined

„Naš slogan jeste da su naše različitosti bogatstvo. Sve aktivnosti imaju za cilj da se ukaže svima na važnost sigurnije i zdrave budućnosti na prostoru u kojem živimo bez predrasuda“, istakao je Aleksandar Rajić, direktor škole Pale.

Ove dvije škole potpisine su protokola o saradnji, uz škole iz Beograda, Rume, Kranja i Kotora, skoro već dvije godine. Vodeći se zajedničkom idejom jačanja međusobnih veza, širenja vidika učenika, kroz unapređenje međusobnog dijaloga i promovisanja kulturnih i vjerskih raznolikosti, ove dvije škole su se dogovorile da će u dobroj vjeri, saradnji i povezivanju mostovima znanja i prijateljstva implementirati zajedničke projekte, a nekoliko značajnih je već i realizovano, poput zajedničkih online časova u vremenu pandemije, učešća na Međunarodnoj konferenciji u Kranju, pa do zajedničke Manifestacije “Mostovi prijateljstva”.

Zajedno za sigurnu budućnost

Najnovija aktivnost pod nazivom “Zajedno za sigurnu budućnost” pod pokroviteljstvom EUFOR-a i Ministarstva za odgoj i obrazovanje, ponovno je svojevrsna poruka ovih dvaju škola iglas učenika da žele i biraju sigurnu budućnost, da biraju međusobno poštivanje i uvažavanje, prijateljstvo i druženje, da različitosti smatraju bogatstvom, a ne preprekom.

Važno je istaći da su pripadnici EUFOR-a prvi put prisutni na ovakvoj aktivnosti i da smatraju da je partnerstvo škola iz dva entiteta posebno i obećavajuće.