Screenshot 7 22
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 24, 2021 @ 16:15
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Objektivom fotoreportera Klix.ba su u protekla dva dana zabilježeni najzanimljiviji momenti sa protesta rudara ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

NER FIT

Oni su ulicu Hamdije Čemerlića blokirali jučer u 11 sati. Tokom dana je ovdje bilo vrlo burno.

Simbolično, radnici rudnika u FBiH su došli sa šljemovima na glavama i sa simbolima srpa i čekića. Na transparentima koje su ponijeli pisalo je “Rano ste nas se odrekli”, “Nas nije sramota, a vas?”, “Mi smo za državu BiH, a vi” i drugo. Prisutni su uzvikivali “lopovi, lopovi” i “Ne damo vam ćumura”.

S obzirom na to da su tražili od ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića da izađe ispred zgrade vlade i obrati im se, on je to i uradio. Međutim, vrlo brzo se vratio nazad u zgradu s obzirom na to da je izviždan jer je izašao u pratnji specijalaca.

Tekst se nastavlja nakon reklame

U ponoć je došao premijer u Vladu FBiH kako bi sa ministrima i direktorima rudnika i Elektroprivrede razgovarao o zahtjevima rudara međutim ništa nije riješeno s obzirom na to da rudari nisu željeli pregovarati.

Muzika je obilježila oba dana protesta. Jučer su puštali muziku i pjevali, dok ih je danas razveselila i ugrijala grupa Dubioza kolektiv.

Inače, rudari su cijelu noć bili ispred zgrade Vlade FBiH, spavali su na niskim temperaturama, umotani u ćebad. Poručivali su da neće otići dok ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, no kako je hitna pomoć intervenisala dva puta, ipak je odlučeno da odu kućama, ali u rudnike ne planiraju silaziti. Zbog toga u FBiH prijeti nestašica struje.

LIDER