Dvojica Pakistanca puštena iz Guantanama nakon 20 godina u pritvoru bez optužnice

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Američki zvaničnici vratili su u četvrtak dva brata iz Pakistana u njihovu domovinu nakon što su ih dvije decenije držali bez optužnice u vojnom zatvoru Gvantanamo, javlja AP. 

Abdul i Mohammed Rabbani bili su posljednji pritvorenici koji su pušteni iz američkog pritvora, Ta zemlja konačno ide ka pražnjenju i gašenju ovog zatvora.

Administracija George W. Busha uspostavila je zatvor u pomorskoj bazi na Kubi za osumnjičene ekstremiste. Oni su uhapšeni nakon napada Al-Qaede 11. septembra 2001. na Sjedinjene Američke Države.

Dvojica braće su prvobitno prebačeni u američki pritvor nakon što su ih pakistanski zvaničnici uhapsili u njihovom rodnom gradu Karačiju 2002. godine.

Američki zvaničnici optužili su dvojicu braće da su pomagali pripadnicima Al-Qaede u stambenom zbrinjavanju i drugoj logističkoj podršci nižeg nivoa.

Braća su navela da su mučeni dok su bili u pritvoru CIA-e. Potom su prebačeni u Guantanamo.

Američka vojna evidencija opisuje njih dvojicu na način da su pružili malo vrijednih obavještajnih podataka ili da odbacuju izjave date tokom ispitivanja na osnovu toga da su dobijene fizičkim zlostavljanjem.

Američka vojska je u saopćenju je najavila njihovu repatrijaciju. Nisu date neposredne informacije o bilo kakvim uslovima koje je Pakistan postavio u vezi njihovog povratka u matičnu državu.

“Sjedinjene Američke Države cijene spremnost vlade Pakistana i drugih partnera da podrže tekuće napore SAD-a usmjerene na odgovorno smanjenje populacije pritvorenika i konačno zatvaranje objekta u zaljevu Guantanamo”, saopćilo je Ministarstvo odbrane SAD-a.