Dvorski pčelar u bizarnom ritualu saopćio kraljevskim pčelama da su dobile novog vladara

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Kraljevska porodica po mnogo čemu odskače od ostalih, no, nije riječ samo o njihovom statusu, nego i brojnim (bizarnim) ritualima koji ga prate. Jedan od njih podrazumijeva to da se kraljevskim pčelama “saopći” da je njihov dosadašnji monarh preminuo, a da na njegovo mjesto, dolazi novi.

Prema bizarnoj drevnoj tradiciji, kraljevski pčelar John Chapple (79) bio je dužan pčelama u palači saopćiti tužnu vijest – da je kraljica umrla, te da sada imaju novog vladara, kralja Charlesa III.

On se nakon vijest o smrti kraljice zaputio do Buckinghamske palače i Clarence Housea kako bi sproveo taj ritual.

Prije nego se obratio pčelama, na košnice, u kojima žive deseci hiljada njih, privezao je mašne od crnih vrpci.

“Tradicija je da nježno kucnete po košnici i kažete im da su njihova vladarica ili vladar mrtav, ali da će njihov novi vladar biti dobar prema njima, te da mu one istom mjerom uzvrate”, objasnio je John.

Ovaj običaj podupire staro praznovjerje da će pčele prestati sa proizvodnjom meda, napustiti košnice ili čak uginuti, ako ih se ne obavijesti da su promijenile vlasnika, tj. ako se ne “razgovara” s njima.

Razgovaranje sa pčelama običaj je mnogih evropskih zemalja, a najpoznatiji je u Engleskoj, ali i Irskoj, Velsu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Češkoj, te i SAD-u.

Chapple je već 15 godina kraljevski pčelar, a u početku nije znao za ovaj ritual. No, o svemu ga je, kaže, obavijestio glavni vrtlar.

Kako je rekao, u Clarence Houseu postoje dvije košnice, a u Buckinghamskoj palači pet njih. Procjenjuje se da trenutno postoji oko 20.000 insekata, ali tokom ljetnih mjeseci bude ih preko milion.

“Pčelarstvo i briga o pčelama su moj hobi. Bila je krasna privilegija raditi za kraljicu, a nadam se da ću sada obnašati i ulogu pčelara kralja Charlesa. Prošlo je oko 15 godina kako sam u ovoj ulozi, a o pčelama brinem već više od 30 godina. Sve je počelo s ljubavlju moje žene prema medu”, ispričao je John.

Kraljica Elizabeta II, preminula je u četvrtak u 96. godini života, a kralj Charles III danas je i zvanično proglašen kraljem Velike Britanije.

Klix