AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport

Nogometna reprezentacija BiH priredila je bh. javnosti još jedno dvosatno mučenje ispred TV-a, a nakon prijateljske utakmice protiv Kostarike koja je završila bez pogodaka svi zajedno imamo još jedan veliki razlog za nezadovoljstvo.

Najbolji pokazatelj toga koliko su naši igrači odigrali očajnu, negledljivu i ispodprosječnu prijateljsku utakmicu na domaćem terenu jeste činjenica da smo tek dva puta šutirali u okvir gola gostujućeg golmana, što je on oba puta bez većih problema zaustavio.

Dakle, za 90 minuta prijateljske utakmice protiv Kostarike nismo uspjeli napraviti apsolutno nijednu izgrađenu akciju koja je rezultirala šansom ispred gola protivničkog tima, nismo uspjeli pokazati ni djelić novog ili bilo kakvog starog rukopisa selektora i uspjeli smo odigrati još jednu utakmicu iz koje ne možemo zapamtiti ama baš ništa.

Vrijedi izdvojiti tek zadovoljavajuće nastupe Hadžiahmetovića i djelomično defanzivne linije koja je uspjela sačuvati svoj gol, kao i golmana Vasilja koji se istakao s nekoliko dobrih intervencija čime je spriječio goste da dođu do vodstva i prema viđenom na terenu, gotovo izvjesno odnesu pobjedu protiv naše selekcije.

Utisak je još poražavajući ukoliko današnju utakmicu, a u kojoj su igrali nogometaši s nešto slabijom minutažom u reprezentaciji, uporedimo s onim što smo vidjeli na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” protiv Irana, također u prijateljskom meču, gdje smo igrali identično kao danas; bez prave želje, ambicije, strasti i u konačnici – ispaljenog metka.

I ako smo trebali vidjeti nešto što bi nam u budućnosti moglo otvoriti oči i pomoći nacionalnom timu, nismo uspjeli.

Nismo vidjeli apsolutno ništa od igrača za koje je pitanje kada će opet dobiti šansu za igranje, na djelu nismo vidjeli ni igrače iz Premijer lige BiH i koliko oni mogu, jer za posljednjih deset minuta ovako “mrtve” utakmice nemoguće je bilo šta reći, a na koncu svega nismo ni vidjeli ni osjetili neku novu energiju koja će našem timu biti prijeko potrebna u budućnosti. I to je najveći problem.

S današnjom utakmicom naša reprezentacija produžit će niz od 495 dana bez pobjede u svim takmičenjima, odnosno taj broj zaokružio se na deset mečeve bez trijumfa.

Posljednji put kada smo slavili bilo je sredinom novembra 2019. godine kada smo na zatvaranju kvalifikacija za Euro bili bolji od slabašnog Lihtenštajna u gostima.

Prije toga naš tim je u Zenici uspio pobijediti Finsku, slavili smo i još jednom protiv Lihtenštajna u Zenici, a od 2019. godine uspjeli smo još biti bolji od Armenije na Grbavici sa 2:1.

Naredni meč naša reprezentacija igra u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine na Grbavici protiv Francuske, aktuelnog prvaka svijeta koji je u prvom kolu remizirao protiv Ukrajine na svom terenu. S prvim timom, koji će sigurno istrčati na teren Grbavice, meč protiv Kostarike treba zaboraviti što je prije moguće.