Dvostruka radost i slatke brige: “Invazija” blizanaca u BiH

Prema izvještajima Javnog fonda dječije zaštite RS i Federalnog zavoda za statistiku BiH, u našoj zemlji u zadnje tri godine bila je prava “invazija” blizanaca, rođeno ih je 1.266 parova, dok su 64 bebe rođene u trostrukim i višestrukim porođajima.

Dvostruku radost u 2018. godini doživjeli su roditelji 396 parova blizanaca koji su rođeni u BiH, a 22 bebe, koje su rođene trostrukim i višestrukim porođajem donijele su osmijehe, ali i slatke brige svojim porodicama, podaci su Javnog fonda dječije zaštite RS i Federalnog zavoda za statistiku BiH.

Prema njihovim izvještajima, u BiH u zadnje tri godine bila je prava “invazija” blizanaca, rođeno ih je 1.266 parova, dok su 64 bebe rođene u trostrukim i višestrukim porođajima.

U protekloj godini više od 26.325 beba donijelo je radost porodicama širom BiH.

Roditelji, koji su dobili blizance, kažu kako ih je obradovala vijest da će dobiti bebe, ali da ih je na početku bilo strah kako će se snaći sa njih dvije.

– Kada sam saznala da nosim blizance, u istom momentu bila sam sretna, ali me obuzeo i strah kako ću se snaći sa dvije bebe, no njihovim dolaskom na svijet shvatila sam da je to jedno posebno iskustvo i da sam dobila najveći dar – kazala je Mirjana, majka jednog para blizanaca, za “Nezavisne novine“.

U RS u protekloj godini na svijet je došlo 8.802 djece, od čega je rođeno 136 parova blizanaca, dok su u četiri poroda rođene trojke.  Sličan broj rođenih blizanaca i trojki bio je i u 2017. godini, kada su dvostruku radost doživjeli roditelji 138 parova blizanaca i trostruku četiri para roditelja koji su dobili trojke.

– Blizanaca u 2016. godini rođen je 151 par, a u tri poroda su rođene trojke – kazali su u Javnom fondu dječije zaštite RS i dodali da su ovo podaci prema podnesenim zahtjevima za opremu novorođenčeta.

Federacija BiH u 2018. godini postala je bogatija za 17.523 dječija osmijeha, od čega je 520 beba rođeno dvostrukim porođajem i 10 beba trostrukim ili višestrukim.

– Dvostruke osmijehe u 2017. godini doživjeli su roditelji 626 beba, a trostruke i višestruke roditelji 15 beba. U 2016. rođeno je ukupno 536 beba dvostrukim porođajem i šest beba trostrukim i višestrukim – kazali su u Federalnom zavodu za statistiku BiH.

Banjaluka je u protekloj godini postala bogatija za 3.365 beba, od toga 1.762 dječaka i 1.603 djevojčice.

– Od ukupnog broja rođenih beba, blizanaca je bilo 80 parova, a bile su i tri puta trojke. U novembru je rođeno najviše blizanaca, 13 parova, dok je u oktobru prošle godine rođeno najviše trojki, i to dva puta – rekli su u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Dodaju da je u 2016. godini rođeno 67 parova blizanaca i dva puta trojke, a u 2017. godini 88 parova blizanaca i pet puta trojke. Prve trojke koje su rođene u Banjoj luci u 2018. godini su Veljko, Emilija i Mihajlo, koji sada imaju osam mjeseci.

Njihova majka Maja, koja je bebe na svijet donijela 25. maja prošle godine, kaže da je na drugom pregledu saznala da nosi trojke i da se najprije iznenadila, jer je ostala trudna prirodnim putem.

– U 2018. godini naša porodica postala je bogatija za tri člana, tri mala anđela i od tada se naš život promijenio mnogo, ali nabolje. Mi smo, kao roditelji, najsretniji na svijetu, jer su naše bebe rođene zdrave i odlično su napredovale do današnjeg dana. Posebno je sretan njihov stariji brat Andrija, koji ih obožava i ponekad pomaže i čuva ih – kazala je ova ponosna majka.

Nezavisne novine