Džaba vam nostalgija sa distance, dijasporci…

Posla nam to u ove dane kada slavimo 55 godina mature u sarajevskoj Drugoj gimnaziji. A, onda na sve to, još neko posla link za pjesmu Crvene jabuke “Sarajevski lijepi dani”. I onda smo svi “pukli”…

“Džaba vam nostalgija sa distance, dijasporci…”

Tako započinje pismo moja prijateljica, svima nama u dijaspori. Posla nam to u ove dane kada slavimo 55 godina mature u sarajevskoj Drugoj gimnaziji. A, onda na sve to, još neko posla link za pjesmu Crvene jabuke “Sarajevski lijepi dani”. I onda smo svi “pukli”.

“Ne šaljite mi, molim vas, više ovakve pjesme. Puknut ću! Nisam više mlada, bojim se ovih emocija. Hoću da proslavim i 60 godina mature.”

Onda je neko odgovori: “Ja sam već ‘puk’o’. Kako neću kada nam spominju našu raju, Davora, Indexe. Da li ti dečki iz Crvene Jabuke znaju da je to naša generacija izrodila: Indexe i Davorina Popovića – Pimpeka. Naša generacija maturanata iz davne 1961-1965.”

Onda se moja generacija maturanata, sada više od sedam decenija mlada, takmičila na svim mogućim medijima – ko će više da napiše o tim danima. Nezaboravnim!

Na sva ona znana mjesta i neko davno sretno vrijeme.

“Upoznah prelijepu djevojku kod Baneta. Ne smijem joj reći ime. Zbog moje supruge i njenog supruga. Opasno je, i po ove stare dane.”

“Oh, kako sam voljela plesati u Slogi. Naročito onda kada bi došlo vrijeme da dame biraju. A svjetlo se ugasi. Onda smo mi djevojke mogle ići po naše simpatije koje nikako da dođu po nas i kaže jednostavno: ‘Plešete li?'”

“Popio sam više alkohola u Šetalištu, nego što je Miljackom vode proteklo. A i Jedan park i jedna klupa, su bili blizu, ako bi šta lijepo naletjelo. Znalo se i to desiti, vjerujte mi.”

A ja samo kažem: Sve nas više prošlost veže, kako vrijeme prolazi.

“Kad sam čula da nam više nema toliko dragih prijatelja iz generacije, onda sam znala šta zaista znače riječi: Sve se jače, sve se steže, kad drag nam neko odlazi.

Prolili smo mnogo suza zbog vas, dečki iz Crvene jabuke.

Natjerali ste nas, da sada u ovo naše “mladalačko doba”, suze same teku i da ih se niko ne stidi. I oni najjači su popustili. Nisu izdržali. A i kako će, kada se sve skupilo u ove dane. A znam ih kakvi su bili u mladosti.

“Džaba vam nostalgija sa distance, dijasporci. Vaše srce je još u Sarajevu”, napisa moja prijateljica nama koji smo daleko.

MojaBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE