DŽAFEROVIĆ: Migrantskom krizom pogođeni samo dijelovi BiH u kojima su Bošnjaci većina

sefik dzaferovic samit fena 06052020 696x418 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem.

Kako je saopćeno iz Predsjedništva BiH, sagovornici su tokom telefonskog razgovora razmijenili informacije o situaciji prouzrokovanoj pandemijom korona virusa.

Džaferović je informirao Várhelyija o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji i zahvalio Evropskoj uniji za pomoć koja je pružena građanima BiH. Razgovorano je i o modalitetima za nastavak pomoći našoj zemlji, posebno u nabavci medicinske opreme i terapijskih lijekova kroz sistem javnih nabavki EU.

ČITAJ JOŠ:  Oživjela poznata „balkanska ruta“: Migranti postali mušterije dilerima

Razgovarano je i o programu ekonomskog oporavka EU, koji podrazumijeva i pomoć ekonomiji Bosne i Hercegovine, naročito u oblastima infrastrukture i energetskog sektora.

Jedna od tema bila je i migrantska kriza i način njenog rješavanja. Džaferović je podsjetio da su krizom pogođeni samo pojedini dijelovi Bosne i Hercegovine, u kojima Bošnjaci čine većinu. Zatražio je podršku Evropske unije u jačanju kapaciteta za zaštitu granice BiH, kako bi se smanjio priliv migranata, kao i da EU učini dodatne napore na svojim vanjskim granicama u odvraćanju od migracija.

ČITAJ JOŠ:  Krijumčarili migrante pa vozilom sletjeli u kanal

Značajan dio razgovora posvećen je ubraznom provođenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi naša zemlja što prije dobila kandidatski status.

Džaferović je informirao evropskog komesara o napretku, naročito kada je u pitanju dogovor o Mostaru, te o drugim aktivnostima koje se poduzimaju na ispunjavanju uvjeta Evropske komisije. Komesar Várhelyi pohvalio je napredak koji je postignut, te pružio punu podršku ubrzanom procesu ispunjavanja uvjeta.

GODISNJICA
MARKETING