Portal 072info

Džaferović tokom posjete Bošnjacima u Albaniji: Život bez vlastitog identiteta znači veliku prazninu

Screenshot 9 244
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, kazao je danas novinarima iz BiH koji prate njegovu službenu posjetu Albaniji, a nakon posjete Općini Shijak gdje živi veliki broj Bošnjaka, da život bez vlastitog identiteta znači veliku prazninu.

– Svaki čovjek ima pravo na svoj identitet te da iskaže ono što osjeća, a upravo je u tome veličina ljudi koji omoguće svakom čovjeku da iskaže svoj identitet. Preci Bošnjaka koji danas žive ovdje davno su došli u Albaniju, a dobro su se prilagodili toj zajednici – dodao je Džaferović.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Ocijenio je da su oni lojalni građani države Albanije gdje žive, rade i obrazuju se, a poštuju ih sve vlasti Albanije što su dužnosnici te zemlje i prenijeli Džaferoviću tokom zvaničnih susreta, piše Fena.

– Oni su očuvali svoj identitet i svi govore bosanski jezik, nisu zaboravili svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, domovinu svojih predaka što je velika stvar i oni zaslužuju da ih svaki zvaničnik koji dođe iz BiH u Albaniju posjeti i da im podršku – smatra Džaferović.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Bošnjaci do unazad nekoliko godina nisu imali status nacionalne manjine, ali taj status su dobili zahvaljujući albanskim vlastima, djelovanju bošnjačke zajednice te dužnosnika u BiH.

– To im pomaže da im život bude jednostavniji i lakši. Poručujem im da budu i dalje čestiti i pošteni građani Albanije, čuvaju svoj identitet i nikada ne zaborave domovinu naših predaka, našu prelijepu Bosnu i Hercegovinu – zaključio je Džaferović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Albaniji Fikret Klarić kazao je da u toj državi živi oko 10.000 Bošnjaka, a većina ih živi općini Shijak u tri sela Borak, Stari Borak i Kodžas, a u Albaniji Bošnjaci žive od 1865. godine.

Kako je Klarić ispričao, Bošnjaci su tada krenuli u Tursku u potrazi za boljim životom, jedan od brodića se pokvario u blizini Drača gdje su i ostali.

Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića mnogo im znači, a Klarić napominje da je Džaferović posjetio Albaniju 2004. godine kada je obavljao dužnost jednog od tri člana rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Džaferović boravi u službenoj posjeti Republici Albaniji gdje se danas susreo s predsjednikom Ilirom Metom, premijerom Edijem Ramom, a sutra, drugog dana posjete, planiran je susret s predsjednikom Parlamenta Republike Albanije Gramozom Ruçijem i gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6