Džaferović: Želimo sačuvati ponos BiH, ovo je poruka i za Rusiju i za cijeli svijet

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon što je odbio susret sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom poručio je da BiH ima svoj ponos i želi poslati jaku poruku te da svi moraju poštovati odluke koje su donijele svi narodi u BiH. “Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacije je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku”, kazao je na početku obraćanja.

On je kazao da Ruska Federacija kaže da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, poštuje suverentitet i teritorijalni integritet BiH.“No, izjave jučer na press konferenciji ministra Lavrova koje se ponavljaju kroz ponašanje ambasadora Rusije u BiH govore nam nešto drugačije. Poštovati Dejtonski mirovni sporazum znači poštovati i sve njene anekse. Prvo što se spominje je država BiH, njen kontinuitet, institucije i zastava i grb. To su simboli BiH i njenih institucija. To se mora poštovati, a to jučer nije ispoštovano”, dodao je.


Džaferović je istakao da poštovati Dejtonski mirovni sporazum, znači poštovati sve anekse.

“Jedan od njih je i OHR, a odlazak OHR-a zagovaraju snage koje govore o secesiji i etničkim podjelama. To gospodin Lavrov zna, a ako kaže da se poštuje Dejtonski sporazum, onda se mora poštovati i OHR. BiH ne može normalno funkcionisati po postojećem ustavu bez visokog predstavnika. Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati zakone i odluke koje je donijela BiH, između ostalog i euroatlantske integracije. Sve jučer je to na neki način osporavano na press konferenciji nakon sastanke”, kazao je.

Član Predsjedništva BiH je istakao da je izgradnja BiH kao multietničke države, a da su entiteti i država multietnički, uz poštivanje svih naroda na teritoriji BiH, konstitutivnih i nekonstitutivnih, ekonomske i ukupne državne reforme.


“Naši ciljevi su članstvo u EU i NATO savezu. To su definisani ciljevi Bosne i Hercegovine, a u tome su učestvovali svi narodi iz svih dijelova BiH, pa i onih koji to danas negiraju. Komšić i ja smo se nakon dugog razmatranja odlučili na ovaj potez. Procijenili smo da je ovakav postupak jača poruka i za Rusku Federaciju i za našu domaću javnost i za cijeli svijet. Ovo je poruka i našim prijateljima iz Evrope, partnerima za članstvo u EU, partnerima za članstvo u NATO”, kazao je.

Za kraj je poručio: “Mi smo ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom u BiH donesemo odluku svi mi, onda se svi mi moramo pridržavati te odluke. Oni koji žele biti naši prijatelji, a mislim da BiH i Rusija trebaju biti prijatelji, onda moraju poštovati odluke koje smo donijeli mi u BiH.”

Klix.ba