Džanan Musa: Ne postoje više nikakve prepreke da se vratim u reprezentaciju

Džanan Musa: Ne postoje više nikakve prepreke da se vratim u reprezentaciju

Bh. košarkaš Džanan Musa odnodavno je član novog prvoligaša najjače košarkaške lige u Evropi, španske ACB lige. Musa je potpisao ugovor sa Rio Breoganom iz španskog Luga, a za N1 je govorio o novom početku i nastavku karijere nakon nekoliko godina u NBA ligi, gdje je nastupao za Brooklyn Netse i Detroit Pistonse i sezone u Anadolu Efesu, u kojem nije imao adekvatnu minutažu.

Razgovor sa omladinskim evropskim prvakom počeli smo sa pričom o novom klubu i svemu što je dovelo do transfera na iberijski poluotok.

“Rio Breogan je veoma ambiciozan klub. Sa svojim agentima sam razgovarao o mogućnosti odlaska u Lugo i mislim da je ovo trenutno za mene najbolja opcija, da igram najbolju ligu u Evropi, tj. špansku ligu i da ulogu ovakvu kakvu imam. Mislim da naš klub kao klub ima dosta ambicija i to je ono što mi se svidjelo”, počeo je Musa razgovor za našu televiziju.

Sam transfer u Španiju dočekao je mirno, svjestan svojih kvaliteta i da ima šta dati evropskoj i bh. košarci.

“Za mene vrijedi pravilo da radim u tišini i pokušavam da napredujem svaki dan. Odluke koje se donose, ne donose se vruće glave. Za prave odluke treba vremena, li što se tiče mene, ja sam trenirao cijelo ljeto u Sarajevu i pripremao se za ovo sve. Došao sam ovdje, trener me dočekao i odmah naglasio da ću biti lider ove ekipe i ja sam to objeručke prihvatio, te mislim da za sada stvari idu u najboljem pravcu.”

Svi žive za košarku

Naš košarkaš tvrdi da se još navikava na uslove života, budući da je u Lugo stigao tek prije mjesec dana.

“Nisam imao neke šanse i vremena da naučim jezik, ali u svlačionici većinom pričamo engleski jezik, i to je neko olakšanje. Kada je u pitanju sam klub, dobra je organizacija i trenutno sam sa svim jako zadovoljan.”

Osim što se zna da je Breogan novi prvoligaš, nije mnogo toga poznato gdje se nalazi i kakav je klub Rio Breogan, te kakav je grad Lugo. Musa u superlativima govori o svom novom prebivalištu.

“Grad je jako blizu moru. Košarkaški je grad, svi žive za košarku, jer im je to primarni sport. Imali smo utakmicu finala kupa protiv Obredoira u dvorani koja se nalazi na 2 i po do 3 sata vožnje od Luga, ali dvorana je bila puna naših navijača, tako da je to pokazatelj koliko ovaj grad živi za košarku. Ja sam jako sretan što sam tu i što mogu da pružim svoje partije pred tim navijačima.

Najbolji igrač i strijelac

Sa novim klubom je već osvojio prvi trofej, i već se nametnuo ekipi kao najbolji igrač i najbolji strijelac i zauzeo lidersku poziciju u timu. Musa je prokomentarisao šta uopšte znači biti lider jedne sportske ekipe.

“Što se tiče mene, od malena sam bio postavljen u tu situaciju da postanem lider, ali mislim da u jednoj ekipi morate imati 12 lidera, sa 12 dobrih osobina u igračima, a mislim da lider treba da postavi ekipu na prvo mjesto, da lider nije primaran u timu, već da je sve podređeno kolektivu i pobjedama. Zadatak lidera je učiniti da tim izgleda kao jedna familija i to je jedna osobina koju lider mora da posjeduje. Meni je pripala ta čast, čim sam došao, da je trener sa mnom obavio razgovor, gdje me pitao da li sam za to. Nije želio da me tjera, ali je smatrao da ja treba da budem lider i kapiten ove ekipe. Čim vam trener ukaže takvu priliku, naročito kada ste tek došli u klub, onda takvu priliku prihvatate objeručke. Za sada ide dobro, a nadam se da će tako ići i u nastavku”, rekao je Musa.

“Ojačalo me iskustvo iz NBA”

Naš reprezentativac je svojim dolaskom u novu sredinu pokazao već nakon nekoliko utakmica da se njegovo samopouzdanje nije poljuljalo nekog dosta teškog vremena provedenog u NBA ligi i u Anadolu Efesu, gdje nije dobio priliku pokazati koliko može pružiti na terenu, te se nada će u skoroj budućnosti imati priliku da pokaže svu raskoš svog talenta u paru sa iskustvima koje je sticao u proteklim godinama.

“To je plan. Upravo smo zbog toga povukli ovaj potez, gdje mi je ovaj tim pružio šansu da se upravo to desi. Što se tiče mene, i dok su bila ta neka teža vremena, trenirao sam marljivo, nisam prestajao da radim, niti sam se obazirao na bilo kakve priče sa strane. Znam ko sam i šta sam. Znam šta mogu, a šta ne mogu. Jednostavno se trudim da svaki dan budem sve bolji i bolji i to su neke stvari na kojima se baziram. Nastavljam da radim svaki dan. Napokon sam dobio priliku da popunim tu ulogu koju sam priželjkivao i sada to ide dobro, a nadam se da će se ovo i nastaviti.”, tvrdi Musa.

Iako nije imao priliku da u NBA pokaže na terenu koliko vrijedi, košarkaški Zmaj tvrdi da ga je to iskustvo obogatilo i pomoglo mu da sazri kao igrač i kao osoba.

“Iz cijelog tog iskustva pokušavam izvući neke pouke. U tom trenutku treneri nisu mislili da treba da budem na terenu. U drugoj sezoni sam i odigrao 60-tak utakmica, tako da sam i dobio malo više prostora za igru. Prvu godinu sam bio u G-ligi, koja uopšte nije bezazlena, gdje smo opet došli do finala, gdje sam uspio nešto napraviti. Sve što se dešava, dešava se s razlogom. Mislim da me to dosta ojačalo, da sam dosta odrastao u ove tri-četiri godine i da dosta zrelije razmišljam. Kada bih opet došao u tu poziciju, malo bih se drugačije postavio, ali to je sve život i ja se nastavljam boriti. Mislim da u ovom trenutku povlačim prave poteze”, zadovoljno je nastavio Musa.

BiH ima šanse da se plasira na Mundobasket

Naš gost je govorio i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, koja je jučer saznala svoje protivnike u kvalifikacijama za Svjetsko Prvenstvo. Kao i većina košarkaških stručnjaka u Bosni i Hercegovini, Musa tvrdi da je reprezentacija u žrijebu mogla proći bolje, ali moglo je i mnogo gore.

“Jučer sam se čuo i sa Vedranom i sa Mirzom (Bosnićem i Teletovićem (op.a.). Mirza, naravno, kao bivši igrač i kao rođeni pobjednik je govorio da mi ovo možemo odraditi na najbolji način i ja se slažem. Mi smo dovoljno kvalitetna ekipa da se možemo sa svima boriti. Mogla je i teža grupa biti i mislim da imamo svoje šanse u ovoj grupi. Vedran me isto tako jako ohrabrio, rekavši da mi treba da se brinemo samo za sebe, da u Evropi nema težih i lakših utakmica, da su sve teške i zahtjevne. Naši momci igraju strašno dobro u reprezentaciji. Ja, nažalost, nisam imao priliku da budem sa njima zbog NBA i Eurolige, ali evo sad sam tu”, tvrdi naš košarkaš, koji kaže da ne postoje više nikakve prepreke da se vrati u reprezentativni dres.

Za, kraj, Musa je kratko prokomentarisao i povratak iz Penzije Mirze Teletovića, koji će u predstojećoj sezoni kao igrač nastupiti za Turbinu iz Jablanice, klub u kojem je počeo igrati košarku.

“Pričao sam sa Mirzom još prije dvije godine o tome i rekao sam mu tada da nema šanse da je ono u Americi njegova zadnja utakmica, da nema šanse da se ne vrati košarci. Sad, na kojem nivou, ne znam. Danas se pojavila ta vijest, što me obradovalo. Mirza je “ubica”, i svojim povratkom je dao na značaju svim košarkašima koji igraju u toj drugoj ligi i cijeloj državi, i hvala mu na tome”, zaključio je Džanan Musa.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS