d 13
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 25, 2021 @ 8:00
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Premijer Kanade Džastin Trudo (Justin Trudeau) odao počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući jedan od najvažnijih njenih blagdana, 25. novembar, Dan državnosti.

NER FIT

– Čuvajući i jačajući značajnu bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju, bosanskohercegovačka zajednica je obogatila kanadsko društvo – naveo je Trudo.

– Sa velikim zadovoljstvom se pridružujem Kanađanima bosanskohercegovačkog porijekla u obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Kanada ima privilegiju da ima aktivnu bosanskohercegovačku zajednicu. Kanađani bosanskohercegovačkog porijekla su zadnjih godina mnogo napredovali i tako dali veliki doprinos kanadskom društvu, zadržavajući vrlo važne tradicionalne veze sa svojom domovinom. Bosanskohercegovačka zajednica je čuvajući i jačajući svoje kulturno blago obogatila kanadsko društvo. 

Dan državnosti je važna prilika za Kanađane bosanskohercegovačkog porijekla da se još više povežu i proslave svoje kulturno naslijeđe. Ujedno to je velika prilika za Kanađane svih porijekla da steknu dublje razumijevanje važne bosanskohercegovačke kulture i tradicije. Ove godine suočili smo se sa značajnim izazovima, uključujući pandemiju COVID-19. Iako su naše proslave možda manje posjećene nego prethodnih godina, one i dalje imaju isti, veliki značaj. Primite moje najsrdačnije želje za ovaj važan blagdan. Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine – poručioje Trudo. 

Tekst se nastavlja nakon reklame

Znak podrške

Čestitka premijera Kanade je sasvim jasan znak podrške Kanade bosanskoj paradigmi. To je multietnična, inkluzivna i demokratska država Bosna i Hercegovina koja je mnogim građanima u i van Bosne i Hercegovine, ali i ne samo njima, već i mnogim građanima svijeta, u srcu.Ti građani zaslužuju normalnu bosanskohercegovačku državu koju Kanada podržava. Bosna i Hercegovina se nalazi u finalu u kome će se odlučivati o sudbini države, pa samim tim i sudbini karaktera rata, odnosno agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.U tom finalu Bosna i Hercegovina može računati da ima podršku Kanade.

I gradonačelnik Hamiltona Fred Eisenberger je odao počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući Dan državnosti. “Moja je kontinuirana privilegija da uputim srdačne čestitke bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Građani Bosne i Hercegovine su 1943. godine izrazili želju da Bosnu i Hercegovinu vide kao zajedničku buduću državu svih naroda i građana. Građani Bosne i Hercegovine svake godine 25. novembra izražavaju zahvalnost za slobode koje su stekli i koje posjeduju. Tako oni ostaju važan primjer šta se može postići u demokratskom svijetu. Cijenimo kontinuirani doprinos bosanskohercegovačke zajednice tradicijskoj raznolikosti i kulturnoj dinamici grada Hamiltona. Zahvalni smo što ste odabrali Hamilton za svoj dom. Želim vam dobro i dalje u Hamiltonu.

Članica Skupština Hamiltona Maria Pearson kontinuirano odaje počast državi Bosni i Hercegovini, čestitajući Dan državnosti. “Želim uputiti iskrene čestitke bosanskohercegovačkoj zajednici u Hamiltonu i širom svijeta povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj dan je značajan i simbolizira prijelomni historijski trenutak za savremenu Bosnu i Hercegovinu jer potvrđuje bosansku državnost – uključujući njenu pravnu, političku i društvenu izdržljivost i uzvišenost. Bosna i Hercegovina je u sebe ugradila stoljetnu tradiciju miješanja različitih kultura, običaja i religija, unoseći svu ovu posebnost u bosansku duhovnost koja joj je pomogla da preživi danas, a nadamo se i još mnogo stoljeća. Pohvaljujem bosanskohercegovačku zajednicu u Hamiltonu što snažna i ujedinjeneai nastavlja da prepoznaje važnost ovog dana svake godine”.

Historijski simbol

U znak počasti državi Bosni i Hercegovini povodom Danada državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je bosanskohercegovačka, državna zastava Također, na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše: Sretan 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a historijski simbol ovog grada je osvijetljen žutom i plavom bojom, bojama državne zastave Bosne i Hercegovine.

– Svim građanima Bosne i Hercegovine ma gdje bili čestitamo Dan državnosti naše jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Da vječno živi jedna i jedina, jedinstvena, mirna i dugovječna Bosna i Hercegovina. Mi i dalje obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine i tako ponosno prkosimo unutrašnjim i vanjskim rušiteljima države Bosne i Hercegovine – naveo je Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

LIDER