Portal 072info

Džeparošice iz BiH u Španiji: Jedna odvlači pažnju, druga krade

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Članice grupe džepara u Madridu, poznate kao Klan Bošnjakinja, umjesto odlaska u zatvor na šest mjeseci moraju platiti 1.800 eura kazne, odlučio je u srijedu sud u glavnom gradu Španije..

Ovo je prvi slučaj u Španjolskoj da su džepari osuđeni kao pripadnici organiziranog kriminala.

Raifa Ibrahimović, Zahida Ibrahimović, Maja Ibrahimović, Valeria Ibrahimović, Tanja Ibrahimović, koja se koristi i imenom Roberta, te Hasnia Ahmetović formirale su grupu za pljačkanje turista i korisnika podzemne željeznice u Madridu, tvrdi državni advokat koji je tražio zatvorsku kaznu od godine dana, piše Index.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Žene stare između 23 i 40 godina uhapšene su 2012. nakon čega je sud prvi put u istoriji nekome zabranio ulazak u metro. Slučaj je bio medijski snažno popraćen jer je kod građana upalio alarm, pa sada mnogi strahuju od krađe novčanika, mobitela i drugih vrijednosti.

U Madridu je te godine zabilježeno 14.200 prijava nestanka stvari u metrou.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prije devet mjeseci pet žena je uhapšeno u mjestu Segovia pored Madrida gdje su kineskom turistu ukrale novčanik s većom svotom novca. U februaru su, pak, dvije uhapšene nakon što su britanskoj turistkinji uzele torbicu s kreditnim karticama i kamerom.

Na suđenju u srijedu pojavile su se dvije od šest članica, Zahida i Maja, dok ostale četiri nisu izašle pred sudiju, među njima i vođa skupine Raifa koja je zbog džeparenja bila privedena 15 puta tokom 2012.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Sudija je utvrdio da su Zahida i Maja bile dijelom kriminalne grupe, te da je jedna odvraćala pažnju žrtvama dok je druga pljačkala. Uspjele su se, međutim, nagoditi pa će umjesto šestomjesečne zatvorske kazne svaka platiti po 1800 eura, i to tako što će mjesečno uplaćivati po 100 eura.

Njihov advokat Luis Saiz istaknuo je da su optužbe rezultat vala džeparskih prepada u Madridu tokom 2012. te da se niti jedna od njegovih dviju klijentica ne nalazi na snimkama koje su zabilježile nadzorne kamere. Očekuje poništenje kazne i njihovo potpuno oslobađanje.

Napomenuo je da su one stanovnice Madrida, dobro integrirane u društvo jer rade i studiraju te da one same ne vjeruju da će biti deportirane iz zemlje. Deportacija, naime, nije izgledna jer ih BiH i Crna Gora, gdje su rođene, ne priznaju kao svoje državljanke.

“Nedužna sam“, izjavila je jedna od djevojaka dok je druga odbila dati izjavu. Obje su na sud došle noseći sunčane naočale i šilterice.

Osoba iz osiguranja metroa, koja patrolira po vagonima, pokazala je Hini bilježnicu s 230 imena privedenih gdje je upisano prezime Ibrahimović. Oko 25 zabilježenih ovdje ima porijeklo iz BiH, ali većina, blizu 90 posto svih zapisanih su Rumunji, jedna od najbrojnijih imigrantskih zajednica u Madridu.

„Među njima se vodi borba za teritorij. Točno se zna ko gdje operira, a bilo je slučajeva kada su Rumuni napali Bosanke“, kaže zaštitar koji kontrolira liniju broj 1, od željezničkog kolodvora Atocha preko glavnog trga Puerta del Sol. Upravo na toj liniji zabilježene su uhapšene žene.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako su krale

Uđu u pun vagon, ispred sebe spuste polako ruksak, najčešće prazan, pa ispod njega rukama pretražuju tuđe džepove. Ili pak svežnjem novina prekriju nečiju torbicu. Ponekad ispuste na pod neki predmet pa dok se putnik ili prolaznik sagnu kako bi ga podigli, druga osoba mu iz stražnjeg džepa izvadi novčanik.

Dok jedna žena odvraća pažnju, a druga krade, preostale četiri tijelima blokiraju žrtvu ili u slučaju da se otkrije krađa počnu vikati kako su i one opljačkane, čime izazivaju pomutnju omogućujući bijeg partnerici.

“Posebno zanimljiva metoda je kada žena s velikim grudima, od kojih zastaje dah, dekolteom odvraća pozornost muškarcima dok im njena partnerica odostraga vadi stvari”, kaže drugi zaštitar koji četiri godine radi na ovoj linji. Obojica su pristala razgovarati pod uvjetom anonimnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svaki dan uhvate u krađi pet ili šest osoba, a u udarnim terminima, poput božićnih blagdana i po 30. Žrtve su Japanci s kamerama, turisti koji dolaze s aerodroma, ili neoprezni putnici koji se zateku u gužvi prije i nakon nogometnih utakmica kada su metroi puni.

“Najviše krađa dogodi se u popodnevnim satima kada se ljudi vraćaju doma. I navečer je opasno kada su žrtve pijane osobe. Njima izrežu džepove, torbice…”, priča zaštitar.

Metro radi od 6 ujutro do 2 u noći, a tijekom čitavog vremena patroliraju zaštitari s palicama i lisičinama za pojasom. U vagonima se nalaze i policajci u civilu. Jedan od njih sjedi poput putnika i pravi se da tipka na mobitel, a zapravo promatra.

Zaštitari uvijek viđaju ista lica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Džepari, kada ih uhvatimo, uglavnom nisu nasilni ali pokušavaju pobjeći. Najopasniji su oni koji samostalno operiraju jer ih je teško primijetiti i uhvatiti”, objašnjava taj policajac.

U tom velegradskom podzemlju svi se poznaju. Džepari međusobno, a oni pak sa zaštitarima.

“Stalno viđamo ista lica. Uhvatimo ih, pozovemo policiju, završe kod suca, plate malu kaznu i za nekoliko sati opet su na ulici. I sve ispočetka”, kaže zaštitar.

Zahida, koja je u srijedu izašla pred sudiju, uhaošena je 19 puta tokom 2012., napominje državni advokat. Tanju su priveli 15 puta, a Hasniju 14.

Ako je vrijednost ukradenih stvari manja od 400 eura riječ je o prekršaju, a kazneno djelo se odnosi na vrijednosti iznad tog iznosa. U slučaju prekršaja ulovljene osobe moraju platiti kaznu koju gotovo uvijek izbjegnu jer se proglase nesolventnima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zabrana korištenja metroa

Nakon što je šest žena bilo zabilježeno u preko 300 različitih prekršaja, sud im je prije dvije godine zabranio ulazak u metro što je prvi takav slučaj ikad. No tri mjeseca kasnije odluka je povučena jer ta metoda nije bila dijelom sustava zaštite putnika i jer ograničava osnovno pravo na slobodno kretanje.

No u srijedu je u Španjolskoj stupio na snagu novi kazneni zakon prema kojem će džeparenje biti kazneno djelo bez obzira na vrijednost ukradenih predmeta. Četiri članice skupine, koje se nisu pojavile pred sucem, mogle bi se nagoditi poput Zahide i Maje Ibrahimović no sada im prijeti suđenje po strožem zakonu po kojem bi mogle završiti u zatvoru.

Zaštitari ne znaju kako su žene iz BiH došle u Španiju, vjerovatno kao izbjeglice, napominju.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6