AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Poslije 2014. godine, kada su mnogi bh. gradovi bili potopljeni u nezapamćenim poplavama, mnogi su mislili da će to biti prošlost, ali su stigle neke druge. Naime, za samo nekoliko dana prava kataklizma zahvatila je Lukavac, Gradačac, Gračanicu, Petrovo, Kalesiju.

– Klimatske promjene su evidentne, pa se manifestiraju na razne načine. U slučajevima nekoliko općina i gradova na sjeveru naše države na manjim površinama se sruče velike količine padavina, koje uski i začepljeni potoci ne mogu primiti, a voda k’o voda, nekuda mora prodrijeti, pa udari na puteve, plavi kuće, uništava usjeve. Ljudi su uzurpirali pojaseve oko potoka, a onda u njih pobacali smeće. Danas im se to vraća kao bumerang. Takvih primjera, nažalost, ima na svakom koraku i sve će više biti bujičnih poplava – kaže Amer Džindo, geolog.

Džindo: Mnogo primjera - Avaz, Dnevni avaz, avaz.baDžindo: Mnogo primjera

Iz ovih, ali i drugih razloga bez lokalnih puteva ostalo je nekoliko naselja. Poplavljene su i kuće, poljoprivredne parcele, namještaj, čiji su vlasnici pretrpjeli velike štete.

Meteorolozi do kraja mjeseca predviđaju kišu, a mnogi se nadaju da neće biti kao prije tri noći u Gradačcu, kada su bujice nosile sve pred sobom i kada je trećinu voćnjaka uništio grad.

Avaz