Portal 072info

Džuma namaz u džamiji “Bosna” u Novoj Zenici

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Teravih namaz, kao i svi ostali dnevni namazi  nastupajućeg  mubarek mjeseca Ramazana u Zenici će se klanjati i u danas otvorenoj džamiji „Bosna“ u MZ Nova Zenica. Otvaranje nove  džamije  značajno je posebno za  džematlije ovog dijela Zenice. Kako kažu, biće im olakšano obavljenje vjerskih dužnosti  jer su do sada to činili u najbližoj im džamiji u Blatuši ili  u nekoj od  gradskih džamija, što je zbog udaljenosti bilo otežavajuće, naročito za starije džematlije.

Podsjećamo kamen temeljac džamije „Bosna „ postavljen je prošle godine , 7. maja na Dan džamija, a nakon kompletiranja dokumentacije radovi su počeli 20. augusta. Danas je u njoj obavljeno svečano proklanjavanje i klanjana prva mlada džuma da bi  tokom mubarek mjeseca Ramazana džematlije i Zeničani muslimani mogli obavljati teravih namaz i sve ostale  vjerske dužnosti, a  mevlud  zvaničnog  otvaranja očekuje se do jeseni.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako kaže Fikret Avdić, vakif džamije  nastojalo se da bude  najmodernijeg dizajna a da zadrži elemente istoka. Predviđeno je 460 mjesta za postavljanje serdžada na kojima se klanja a prema potrebi u džamiji će moći klanjati do 700 vjernika, uređene su  abdesthane, mekteb sa učionicom za 80-toro djece, te prateće prostorije za imama. Ukupne je površine 500 kvadratnih metara, a do jeseni namjera je , kaže vakif Avdić, urediti prostor oko džamije. Naziv džamije  „Bosna“, kaže vakif Avdić, simboličan je, građena je sa Bosnom i Hercegovinom u srcu a u konačnom  enterijeru  i eksterijeru  svako će prepoznati  znamenitosti  cijele Bosne i Hercegovine. 

RTV Zenica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)