DZZ: Niko nema dozvolu isporučiti medicinski kisik domovima zdravlja, ustanovama primarne zdravstvene zaštite!

Saopćenje za javnost

Dom zdravlja Zenica
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da ni jedina firma ovlaštena od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za isporuku medicinskog kisika nije ovlaštena za isporuku medicinskog kisika ustanovama primarne zdravstvene zaštite, evidentno je kako niko nema dozvolu da isporuči medicinski kisik domovima zdravlja koji su ustanove primarne zdravstvene zaštite. 

-Lijek se upotrebljava u zdravstvenoj ustanovi sekundarnog ili tercijarnog nivoa, izuzetno se izdaje uz recept za potrebe nastavka bolničkog liječenja – stoji u rješenju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

ČITAJ JOŠ:  Vučić: Srbija nikada neće izdati RS

Ovim saznanjem brojni domovi zdravlja, među kojima je i naš, dovedeni su u situaciju da ne znaju od koga će naručiti neophodan medicinski kisik. Iako smo od nadležnih tražili da nam hitno dostave informaciju od koga konkretno “Dom zdravlja” Zenica može nabaviti medicinski kisik, povratnu informaciju još nikada nismo dobili. 

Budući da nadležni nisu dali uputu od koga smijemo naručiti medicinski kisik, ovim putem ih i na ovaj način molimo da se čim prije očituju o ovom pitanju. U krajnje nezahvalnoj situaciji nalaze se ne samo zenički nego svi domovi zdravlja u našoj zemlji, odnosno pacijenti koji se liječe na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

ČITAJ JOŠ:  Dom zdravlja Zenica: Certifikat o kvaliteti kisika

Zbog novonastale situacije koju smo nastojali prevazići čim prije ali nismo dobili odgovor nadležnih organa, želimo posebno apelirati građanima Zenice da imaju razumijevanje za problem koji su prouzrokovali nadležni organi u vezi sa snabdijevanjem medicinskim kisikom. Također, ističemo i da su dovoljne količine medicinskog kisika osigurane u Službi hitne medicinske pomoći i COVID ambulanti.

Na kraju, uvjereni smo da će potreba za hitnim očitovanjem nadležnih i činjenica da je zdravlje građana na prvom mjestu ovoga puta nadvladati političke malverzacije koje nikako ne trebaju i ne smiju biti korištene u zdravstvu i na štetu zdravlja građana. 

ČITAJ JOŠ:  JU "Dom zdravlja" Zenica: U funkciji COVID Call centar

U prilogu dostavljamo Rješenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kojim potkrijepljujemo činjenicu da domovi zdravlja, kao primarni nivo zdravstvene zaštite, nemaju od koga naručiti medicinski kisik.

F9C02D9A EC39 4214 9368 485FCF65D169
GODISNJICA
MARKETING