Portal 072info

EBRD: I dalje tražimo povećanje akciza, ali novac mora ići isključivo za gradnju autoputa

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici nije razmatralo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojeg je utvrdio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a to pitanje nije našlo mjesto ni na dnevnom redu naredne sjednice, koja je zakazana za 31. oktobar 2017. godine.

Dnevni red bez novog Zakona o akcizama je očekivan, uzimajući u obzir činjenicu da prijedlog Upravnog odbora UIO-a definitivno nema podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Razlog izostanka podrške jeste nepostojanje definiranih garancija transparentne potrošnje sredstava prikupljenih od akciza na gorivo. Postojeći prijedlog je identičan onom prethodnom, koji je već ranije u nekoliko navrata obaran u Zastupničkom domu.

Za ovaj prijedlog su u Upravnom odboru UIO-a, podsjećanja radi, glasali predstavnici Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija i Miodrag Kudić te HDZ-ovi Vjekoslav Bevanda i Jelka Milićević. Njime se predviđa da 10 od predviđenih 15 feninga više po litru goriva bude namijenjeno za izgradnju autoputeva, a pet feninga za izgradnju i održavanje ostalih puteva.

Sporna je transparentnost potrošnje tih sredstava, s obzirom da su predstavnici RS-a odbili zakonski definirano “slijevanje” sredstava prikupljenih za puteve na zaseban račun namijenjen isključivo za te svrhe. Ta bi se sredstva po postojećem prijedlogu uplaćivala u budžet RS-a, što otvara mogućnost njihove zloupotrebe, odnosno njihovog korištenja za “krpljenje” budžetskih rupa. Osim zastupnika SNSD-a i HDZ-a, niti jeda parlamentarna stranka na državnom nivou nije spremna podržati takav prijedlog. Predjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je u nekoliko navrata kazao da on, odnosno SDA neće insistirati na povećanju akciza ukoliko novac ne ide isključivo za gradnju autoputa.

Neusvajanje Zakona o akcizama prepreka je, između ostalog, za korištenje kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Iz te međunarodne finansijske institucije poručuju kako bez novog Zakona nema novca za gradnju autoputeva te da novac prikupljen od akciza mora biti namijenjen isključivo kompanijama koje su zadužene za njihovu izgradnju.

– Mi smo konstantno tražili povećanje akciza na gorivo za potrebe izgradnje autoputeva, kako bi se pojačali kapaciteti za zaduživanje i otplatu duga dvije kompanije zadužene za izgradnju autoputeva, a samim tim i pojačali tempo izgradnje ovog ključnog infrastrukturnog projekta – kazali su za Faktor iz EBRD-a.

Izgradnja cestovne infrastrukture je, dodaju, ključna za ekonomski razvoj BiH te su spremni, skupa sa drugim međunarodnim finansijerima, podržati te projekte.

– EBRD smatra da je izgradnja Koridora Vc u BiH ključna za razvoj zemlje jer će uspostavljanje modernih i efikasnih saobraćajnih veza dati veliki doprinos povezivanju zemlje na regionalnom i međunarodnom nivou – navodi se u odgovoru EBRD-a.

Sredstva namijenjena za BiH, ukoliko se ne usvoji Zakon o akcizama koji bi garantirao transparentnost utroška prikupljenih sredstava, će biti preusmjerena na projekte država iz regiona. Sudeći prema procjenama, radi se o iznosu od oko 950 miliona KM, a taj novac bi bio utrošen na izgradnju cestovne infrastrukture u našoj zemlji.

Faktor.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box