Portal 072info

EBRD-ov uslov ispunjen: Uskoro povećanje cijena goriva u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na prošloj sjednici Predstavničkog doma PSBiH poslanici su odbili zahtjev Vijeća ministara BiH za hitno razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovine, Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, piše Patria.

Usvojena je skraćena procedura, a danas na sjednici Ustavnopravne komisije utvrđena je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH sva tri prijedloga, što bi u praksi značilo da će 1. avgusta ovi zakoni biti i usvojeni.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
 

To će u praksi značiti da će građani u BiH gorivo plaćati skuplje za 0,15 feninga. Ovakvu odluku Vijeće ministara BiH donijelo je još 29. juna ove godine, u cilju poštivanja preuzetih ugovornih obaveza i osiguranja potrebnih sredstava za uredno servisiranje po ugovorima o zajmu sa EBRD-om za dovršetak započetih projekata vezanih za izgradnju cestovne infrastrukture u FBiH i RS.

Naime, u sporazumima kojim se finansira izgradnja cestovne infrastrukture ugovorene su klauzule kojima se BiH obavezala da će se povećati akciza na naftne derivate što će predstavljati uvjet za efikasnost ovih kredita.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Iz tog razloga, predmetni kreditni sporazumi ne mogu postati operativni dok se obaveza ne izvrši. Povećanjem akciza osigurava se dugoročna održivost javnih preduzeća koji se bave izgradnjom cestovne infrastrukture i ublažavaju rizici po budžete entitetskih vlada – ističu iz Vijeća ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama istovremeno se usvaja sa Prijedlogom zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlogom zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda jer su međusobno uvjetovani i trebaju stupiti na snagu i početi se primjenjivati u isto vrijeme.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Inače, u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama utvrđene su sljedeće akcize za naftne derivate: dizel-gorivo i ostala plinska ulja 0,45 KM, kerozin 0,30 KM, motorni benzin-bezolovni 0,50 KM, motorni benzin 0,55 KM, lož-ulje 0,45 KM i biogorivo i biotečnost 0,45 KM.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6