EBRD: Šteta u BiH 1,3 milijarde, a u Srbiji oko 2 milijarde eura

Podijelite vijest

Prema procjeni Evropske banke za obnovu i razvoj šteta koju je napravila katastrofalna poplava u BiH iznosi 1,3 milijarde, a u Srbiji oko dvije milijarde eura.

Poplave koje su pogodile Srbiju i Bosnu i Hercegovinu ugrozile su ekonomiju tih zemalja i nastaviće da utiču na privredni rast i inflaciju u budućnosti, smatra Evrospke banke za obnovu i razvoj.

Još nema zvaničnih procjena štete od poplava, ali prema preliminarnim grubim procjenama, šteta u Srbiji iznosi oko 1,5 do dve milijarde eura, a u BiH oko 1,3 milijarde, navodi se u saopštenju EBRD.

Poljoprivredni sektor, koji čini oko 10 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP) u Srbiji i šest odsto u BiH, posebno je teško pogođen. Najveći dio obradive zemlje u poplavljenim oblastima je uništen, a šteta u obje zemlje iznosiće više stotina miliona eura, smatra banka.

Proizvodnja struje i rudarstvo posebno su pogođeni u Srbiji gdje će, kako se navodi, velike troškove imati državna kompanija Elektroprivreda Srbije.

Putevi i pruge, kao i infrastruktura za prenos vode i struje, takođe su pogođeni, što će predstavljati veliki problem za slobodan promet robe i kretanje ljudi, ali i uticati na poslovanje širom regiona.

Poplave će takođe imati značajan makroekonomski uticaj u Srbiji i BiH i ugroziće kratkoročni privredni rast i ciljnu inflaciju i izmijeniti prioritete i budžet za 2014.

Trenutna procjena EBRD za 2014. podrazumeva rast BDP-a od 1,8 odsto u Srbiji i jedan odsto u BiH, ali banka navodi da će te procjene po svoj prilici biti revidirane naniže.

EBRD je nedavno napomenula da je odgovor na krizu jedan od njenih prioriteta, a da će sredstva prije svega biti usmjerena na rehabilitaciju oštećenih puteva, pruga, vodovoda i elektrana. U privatnom sektoru, banka namjerava da obezbijedi dodatni kapital za mala i srednja preduzeća, pogotovo u poljoprivrednom sektoru.

Kao kandidat za članstvo u EU, Srbija može aplicirati i za pomoć iz Evropskog fonda solidarnosti, koji pomaže članicama EU u slučajevima ozbiljnih prirodnih katastrofa, ako nastala šteta premašuje 0,64 odsto njihovog BDP-a, podsjeća EBRD.

(b92)