Edi Rama potvrdio postojanje mape sa promjenom granica na Zapadnom Balkanu

ed
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Edi Rama, albanski premijer potvrdio je postojanje mape u vezi sa promjenom granica zemalja regiona Zapadnog Balkana. Rama je u emisiji „IZBORI 2021 na V +“ rekao da je mapu vidio. I prije nego što ju je pokazao slovenačkom kolegi Janezu Janši, piše „KoSSev“.

– Razgovarali smo prije izvjesnog vremena. Također sam vidio ovaj dokument koji je izašao. Nemam komentar – rekao je Rama.

Prethodno je slovenački portal „Necenzurisano.si“ objavio dokument za koji se tvrdi da je kopija dokumenta. Prema tom dokumentu, predlaže se redefinisanje granice Kosova i Srbije. Ujedinjenje Kosova sa Albanijom. Ujedinjenje dijelova Crne Gore sa albanskom većinom i sjeverne Makedonije sa Albanijom. Mogućnost otcjepljenja Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. I ujedinjenja dijelova Hercegovine sa Hrvatskom.

Evropska unija je nekoliko puta rekla da ne zna za takav dokument.

Edi Rama tvrdi da je vidio mapu, ali slovenački premijer odbacuje da uopšte postoji. Janez Janša, čija će zemlja predsjedavati Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, napisao je da su tvrdnje za takav dokument akcije usmjerene na „nanošenje štete Sloveniji u EU“.

– Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regiona. I evropsku budućnost za zemlje Zapadnog Balkana. Upravo takvi spisi pokušavaju da spriječe ovaj cilj. Napisao je Janša ovo na društvenim mrežama, ali debata se nastavila.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u subotu da je navodni dokument o mijenjanju granica na Balkanu “veliko sra…”. Nada se da nije došao iz Slovenije.

– Kad je u pitanju mirni razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema. Ne treba je stavljati čak ni na non-paper. Pa ko god to napravio – rekao je novinarima hrvatski predsjednik.