r


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Prošlog mjeseca je prihvaćena inicijativa o ponovnom formiranju ženske rukometne reprezentacije BiH, koja ne postoji više od deset godina.

Uskoro bi trebao biti izabran i selektor, a kao jedan od kandidata spominje se Edin Bojadžić, rukometni stručnjak s velikim iskustvom.

Bojadžić je u trenerskoj karijeri vodio Prijepolje, Unis, Željezničar, Goražde, Rudar… Jedno vrijeme je radio i u Danskoj, gdje je bio trener najboljeg kluba 2012. godine, FiF iz Fjericleva.
Nekompetentni ljudi

U razgovoru za “Dnevni avaz” obrazložio je glavni problem ženskog rukometa u BiH.

– Prvo što ću reći je da rukometna javnost nema povjerenje u ove ljude koji su do sada radili. Niko dobronamjeran ne može imati povjerenja u taj sistem. Svi, manje-više, vrte neke privatne kombinacije, ko će tu zakačiti mjesto i da to ide na onaj način na koji je do sada rađeno. Nismo samo problem mi, treneri i rukometaši ili rukometašice, već uprava klubova, gdje sjede nekompetentni ljudi. Taj rad se najbolje vidi prilikom izlaska u Evropu, kada klubovi u dvije utakmice izgube s 50 razlike, što je previše i za košarku. Ja stojim iza onoga što sam rekao kada su me zvali prije nekoliko godina i predlagali za selektora. Ako bi se uspostavio sistem i ako bi selektor imao ovlaštenja koja treba imati, bio bih spreman da preuzmem reprezentaciju. To neće biti lako podići, ali ja imam povjerenja u sebe i ljude koje bih izabrao da budu u štabu, ali uz ovlaštenja koja tražim. Radni sistem treba se iz temelja promijeniti – istakao je Bojadžić.

Kaže kako nam je kvalitet ispod svakog nivoa te da glavni razlog toga leži upravo u sistemu.

– Mi imamo 11 klubova. Kako nijedna rukometašica iz tih klubova nije stigla do Evrope? Kvalitet nam je ispod svakog nivoa. Ukoliko se uspostavi sistem s kojim bi se to riješilo, tvrdim da bi BiH za tri do četiri godine mogla doći u jednu poziciju, gdje bi bila oko 12. mjesta u svijetu – smatra Bojadžić.

Kostur ekipe, prema njemu, činile bi igračice iz inostranstva.

– Što se tiče domaćeg kadra, tu je vrlo malo rukometašica koje bi mogle odgovoriti svim onim zahtjevima koje traži reprezentacija. Ali, mi imamo puno više rukometašica koje igraju u inostranstvu, a na koje niko ne obraća pažnju – kaže Bojadžić.
Lični interes

Za stanje u muškoj rukometnoj reprezentaciji, također, krivi Savez.

– Da bi reprezentacija BiH, bilo muška ili ženska, igrala neku ozbiljniju ili značajniju ulogu u Evropi, mora i Savez da igra ozbiljniju ulogu. Da ima respekt, poštovanje, da forsira struku, a ne da bude toliko ispod, kao što je sad, u ovom trenutku ili u posljednje vrijeme. Sigurno da niko nije zadovoljan ako se ne ostvari neki određeni plasman, međutim, kod nas se ne kaže na vrijeme šta nam je cilj i da ćemo, u slučaju da to ne uradimo, snositi odgovornost, nego se igra mučki, pa ako bude dobro, bude, ako ne bude, onda šutimo i idemo dalje – govori Bojadžić.

Kaže kako se što prije moraju definirati stvari, jer je naš tim prijavljen za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2022. godine i vremena nema mnogo.

– Vidio sam da treba da bude rasprava za pomoć ženskoj reprezentaciji i klubovima od nekih 100.000 KM. Hoće li se to odobriti ili neće, hoćemo li s te strane imati podršku ili nećemo, ne znam. Ako nam je stalo do ženske rukometne reprezentacije, mi moramo danas krenuti, a ne sutra. To ne mogu povesti ljudi koji imaju lični interes. Kod nas nikad nema datuma, to je veliki problem, a prijavljeni smo 2022. godine da igramo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. To nije daleko uopće, trebamo napraviti kostur, da se upoznaju rukometašice, da radimo i treniramo. Za mene nije gubitak 24 sata, već 24 minute – kaže Bojadžić.
Prva žrtva

Pažnju javnosti u posljednje vrijeme izazvala je i informacija da je selektor muške reprezentacije Bilal Šuman vodio naš tim bez odgovarajuće trenerske licence.

– Selektor se prinosi kao prva žrtva. Međutim, ako je to zaista tako, ne može samo on biti kriv. Neko je više odgovoran od njega, kriv je onaj ko ga je pustio na mjesto selektora. Njemu svaka čast ako je to uradio. Ne znam nijednog profesora, trenera bilo čega da je napravio išta slično. To je već mnogo ružna stvar – ističe Bojadžić.