Edin Forto, ministar prometa: Nikome nećemo ispunjavati želje!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Obnova i masovna izgradnja pruga, uz bespovratna sredstva iz evropskih fondova koji su i više nego naklonjeni projektima razvoja željezničkog saobraćaja, jedan je od prioriteta Edina Forte, ministra prometa i komunikacija BiH.

RTV servis

To je, tvrdi, okosnica uvezivanja BiH s ostatkom regije i Evrope, jer budućnost komercijalnog i putničkog transporta je u prugama.

– BiH mora iskoristiti evropske fondove i bespovratna sredstva. Prioriteti su nam željeznički Koridor 5C, revitalizacija Unske pruge, elektrifikacija poteza između Tuzle, Doboja i Zvornika te unapređenje sigurnosti na željezničkim prijelazima. Imamo kapacitete da se takvi projekti realiziraju u ovom mandatu – kazao je Forto.

Od preuzimanja dužnosti do danas Ministarstvo je iniciralo priključenje BiH evropskom programu „Digital Europe“, posvećenom digitalnoj transformaciji društva. U toku je i izrada novog zakona o Javnom RTV sistemu, koji će osigurati njegovu finansijsku neovisnost, što je jedan od 14 prioriteta EU za otvaranje pregovora o članstvu.

– Radimo i na novim zakonskim rješenjima, kao što je Zakon o sigurnosti saobraćaja, koji je zastario i gdje je neophodno pooštriti kaznene mjere povratnicima u prekršaju. Pred nama su i izazovi kako sačuvati stručan kadar u Direkciji za civilno zrakoplovstvo (BHDCA), što zahtijeva pronalaženje načina da takav kadar bude adekvatno plaćen – dodao je Forto.

Posao opozicije

Od preuzimanja mandata ministre iz stranaka tzv. trojke prate optužbe da ispunjavaju želje partnera iz SNSD-a i HDZ-a, ali Forto to vidi kao „posao opozicije“.

– Tako ćete u RS čitati da SNSD ispunjava sve što trojka i HDZ traže, te kako izdaju srpske interese ili kako HDZ ispunjava sve SNSD-u i trojci. Naravno, nema ispunjavanja želja. Mi samo pokušavamo da provedemo ono oko čega se slažemo. Ono oko čega u posljednjih 30 godina nije stvoren konsenzus, teško će se stvoriti i u naredne četiri. Ako ne uspijemo, te stvari nam neće biti kočnica da radimo na onome u vezi s čime se slažemo – istakao je Forto.

Cesta smrti

Forto navodi da je dionica Foča – Šćepan Polje jedan od glavnih projekata u njegovom mandatu, ali ne može precizirati rok kada će biti izgrađena. Cestu koja povezuje BiH i Crnu Goru, zbog katastrofalnog stanja u kojem se nalazi, vozači nazivaju cestom smrti.

– Cilj mi je da se ta cesta izgradi u naredne četiri godine, ako ne, onda barem u dobroj mjeri započne graditi. To je cesta koja povezuje dva glavna grada Sarajevo i Podgoricu, a možemo reći i tri, jer se tim putem ide i za Tiranu i ona sigurno ne može ostati još dugo u stanju u kakvom je danas – pojasnio je Forto.

Privodi se kraju i postupak valorizacije ponuda u postupku nabavke opreme u okviru projekta digitalizacije javnih RTV servisa u BiH, koji bi trebao početi ove godine, rekao je Forto.