Portal 072info

Edin Gačić osumnjičen za ubistvo policajca FUP-a

Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo policajca FUP-a, koje se dogodilo nadomak Tarčina u večernjim satima 9. februara, potvrđeno je za N1 iz izvora bliskih policiji.

Za Gačićem policija traga i zbog trostrukog ubistva.

Edin Gačić osuđivan je zbog ubistva 1999. godine na 14 godina zatvora. Tokom dopusta iz zeničkog zatvora 2002. ubio je svoju majku. Osuđen je na 20 godina jedinstvene kazne zatvora. Prije isteka kazne premješten je u bihaćki zatvor iz kojeg kasnije upućuju pismo upozorenja na adrese nekoliko nadležnih institucija – o tome da bi Gačić po izlasku mogao ponoviti krivično djelo.

Da se radi o visokorizičnoj osobi iz pisma su zaključili i u Centru za socijalni rad Banja Luka. Na osnovu podataka o Gačiću inicirano je njegovo liječenje. No no nakon prepiske nekoliko nadležnih institucija u oba entiteta nije upućen na psihijatrijsko liječenje, naveli su za N1 u banjalučkom Centru za socijalni rad.

U banjalučkom Centru za socijalni rad naveli su da je liječenje višestrukog ubice Edina Gačića “bilo nužno i prijeko potrebno”. U Centar je dolazio do decembra 2017. godine, a mogućnost eventualnog liječenja je odbijao tvrdeći da je fizički i mentalno zdrav.

Podsjećamo, beživotno tijelo policajca pronađeno je u blizini Tarčina, na lokaciji Suhodol u večernjim satima 9. februara. 

Uviđaj je u toku, a njime rukovodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Ministar MUP-a KS, Admir Katica potvrdio je da se radi o policijskom službeniku Federalne uprave policije koji je radio na osiguranju objekta.

N1

Podijelite članak
  • 60
    Shares

Počitajte još

ZENICA Pronađena droga, uhapšene dvije osobe

D.H

Lažna prijava otmice maloljetne djevojčice u Zenici

D.H

ZENICA Povrijeđen motociklista u saobraćajnoj nesreći

D.H