Edin Vranj dao iskaz u Beogradu, očekuje se prijedlog za određivanje pritvora

Screenshot 1 60
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Edin Vranj, koji je uhapšen u Srbiji pod sumnjom za ratne zločine na području BiH, tačnije Goražda, jutros je dao iskaz u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu, a uskoro se očekuje prijedlog za određivanje pritvora.

Ročište na sudu će biti održano tokom dana, a do tada se nekadašnji načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije nalazi u pritvorskoj jedinici Odjeljenja za ratne zločine suda u Beogradu.

S obzirom na to da je faza istrage, advokati ne mogu govoriti o detaljima, ali saznajemo da se Vranj tereti za isti slučaj koji je već vođen u Tužilaštvu BiH i zatvoren što se tiče njega.

Kao što je poznato, a o čemu je za Klix.ba govorila i advokatica Vasvija Vidović, u tom predmetu provedena je temeljita istraga i podignuta optužnica. Ime Edina Vranja se nije našlo u optužnici i on je oslobođen svake sumnje.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se jučer povodom hapšenja Edina Vranja u Srbiji, kazavši da nisu službeno obaviješteni o tome.

U saopćenju su istakli da je u konkretnom predmetu podignuta optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba 26. decembra 2018. godine donesena naredba o neprovođenju istrage, na koju u odnosu na prijavljenog Edina Vranja nije bio izjavljen prigovor.

“Tužilaštvo BiH je o svemu navedenom žurno proslijedilo upit prema Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, u kojem su zatražene detaljne informacije te je proslijeđena naredba o neprovođenju istrage, koja je postala konačna u Bosni i Hercegovini”, zaključuje se u saopćenju Tužilaštva BiH.

MUP Srbije uhapsio je Vranja protekle subote na GP Uvac kod Priboja zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda od januara 1993. do oktobra 1994. godine.

On se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zaroblјenika srpske nacionalnosti, koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Zbog ovog slučaja BiH je jučer povukla ambasadoricu iz Srbije, a istovremeno se ambasador Srbije odbio odazvati pozivu Predsjedništva BiH.