Edita Đapo: Nekada su i meni kao ministrici mjere nejasne

SA TRUMP BIDEN PKG BOB 1 20201102 164931407 00 10 09 06 Still005

Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine za N1 je rekla da su joj uvedene mjere po nekada konfuzne i nejasne, jer nije propisano i definisano kada dolazi do lockdowna, i šta se radi kada imate određeni broj zaraženih.

“Nekada su i meni kao ministrici mjere nejasne. Nije definisano, napisano kada sa određenim brojem zaraženih morate nešto uraditi. Mjere koje smo zajedno radili sa Kriznim štabom i hotelijerima su provedene. Građani pitaju kada će doći do lockdowna. Ne znamo šta je granica da bi do toga došlo. Ja to ne znam ni kao član Vlade. Tražit ću da se to definiše i postane jasno i nama i građanima koje se mjere uvode sa kojim stepenom zaraženosti”, rekla je Đapo.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspisalo je javni poziv za dodjelu 30 miliona maraka za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru. Ko sve ima pravo na ovu pomoć i pod kojim uslovima?

“Taj sektor je najviše osjetio pandemiju i potrebno im je pomoći da pokriju troškove. Prema uredbi Vlade smo definirali da će 60 posto dobiti hoteli u odnosu na procenat poreza koji su platili prošle godine, a 40 posto u odnosu na radnu snagu koju imaju. Za nekoga tri, za nekoga do šest mjeseci”, rekla je.

“Teško da ćemo imati kretanje turista, međutim, Vlada FBiH priprema budžet za sljedeću godinu, morat ćemo donijeti mjere za sve grane kako bi im se pomoglo da prežive i stimuliše njihovo egzisiranje”, rekla je.

Predikcije su da će i iduća godina biti teška, a da se 2022. očekuje kao godina normalizacije stanja.

Pominju se „Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od COVID-19 u turizmu“. Šta je sa tim dokumentom? Možemo li se, s obzirom na aktuelne brojke, nadati da će BiH dobiti Safe travel country certifikat do kraja godine i koliko bi on značio za turizam?

“Taj dokument se može naći na stranici našeg ministarstva, usvojit ćemo ga brzo na Vladi. To radimo uz pomoć USAID-a, a onda će na Vijeće ministara. Usvajanjem dokumenta moguće je da dobijemo certifikat. Broj zaraženih i oboljelih u ovom vremenu pokazuje da morate biti adaptibilni. Zadovoljni smo šta sve dokument propisuje, a to hotelijeri već provode”, zaključila je Đapo.

N1