Portal 072info

Edukacija predstavnika mjesnih zajednica

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gradska uprava  Zenica je 19. i 20. aprila 2016. godine u sali Gradskog vijeća provela   dvodnevnu edukaciju za predsjednike mjesnih zajednica i članove  savjeta mjesnih zajednica.
Edukacija se provodi u sklopu implementacije Antikorupcijskog strateškog i akcionog plana 2013-2016. (AAP), koji je Gradsko vijeće usvojilo u decembru 2013. godine. Osnovni cilj  AAP je suzbijanje i prevencija korupcije kroz jačanje integriteta, te povećanje transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti lokalne uprave Zenica.
Polazeći od značaja i uloge predsjednika i savjeta kao organa mjesnih zajednica, koje građani biraju neposredno svake četiri godine da bi zastupali njihove interese u pogledu kvaliteta življenja, s jedne strane, i obaveze lokalne uprave da ovim organima pruži stručnu i tehničku pomoć u obavljanju njihove funkcije, s druge strane,  pokrenut je projekt za promjenu: “Edukacija predsjednika i u cilju jačanja  uloge savjeta mjesnih zajednica kao organa MZ”.

“Cilj projekta je jačanje povjerenja građana u lokalnu upravu i javni sektor kroz jačanje transparetnosti, odgovornosti i efikasnosti rada  uprave  i podizanja svijesti  predsjednika mjesnih zajednica  o potrebi aktivnog uključivanja  u partnersko odlučivanje o pitanjima od značaja za kvalitet življenja” – kazala je Dževdana Brajić, koordinatorica projekta.
Polaznici edukacije upoznati su s nadležnostima gradske uprave,  kao i sa nadležnostima i izboru organa MZ, strateškim dokumentima Grada Zenica, poticajima u poljoprivredi i registraciji gazdinstava, izgradnji, upravljanju i održavanju lokalnih vodovoda i uklanjanju divljih deponija, zdravstvenoj, socijalnoj i civilnoj zaštiti, te javnim uslugama na nivou grada, s akcentom na organizirani odvoz otpada.

Takođe su predavači prezentirali primjere transparentnosti u radu uprave, a kroz upoznavanje sa procedurama slobodnog pristupa informacijama, pritužbi, javne rasprave, izrade budžeta za građane, Etičkom kodeksu zaposlenika gradske uprave i mogućnostima prijavljivanja nepravilnosti u radu, te o sumnji na korupciju. Učesnicima edukacije prezentirani su online primjeri e-uprave.
Posebne teme su bile partnerstvo Grada, nevladinog sektora i građana,  kao i volonterski rad o kojem je govorila vijećnica Gradskog vijeća, dok su na kraju predstavnici tri MZ iznijeli primjere dobre prakse u radu savjeta.

Predavači su bili službenici gradske uprave i javnog sektora, vijećnici i predstavnici mjesnih zajednica, a predavanje su pratili i službenici kao dio Tima za implementaciju AAP 2013-2016.
Ovo je prvi ciklus predavanja kojim je obuhvaćeno 18 mjesnih zajednica, jedna četvrtina ukupnog broja (Broda, Čajdraš-Vjetrenice, Banlozi, Bistrica, Stranjani, Koprivna, Donja Vraca, Gorica, Janjići, Klopče, Babino, Briznik, Seoci, Crkvice, Novo Radakovo, Centar, Bilino Polje i Blatuša).  
Edukaciji su prisustvovale predstavnice neformalne mreže žena iz pet MZ, kao i partnerske NVO u ovom projektu, a to su UG “Medica” Zenica, UG “Naša djeca”-Radio Aktiv, koje je medijski pratilo ova predavanja, kao i Fondacija “Most prijateljstva” koja je donirala pribor za pisanje za učesnike i sredstva za okrepljenje.

zenica.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)