Portal 072info

Edward Ferguson je novi britanski ambasador u BiH

53463ff9-7d70-41c2-b16e-2e5057e60dd4-edwardferguson-preview

Edward Ferguson je imenovan za nasljednika Nigela Caseya na položaju ambasadora Velike Britanije za Bosnu i Hercegovinu. Kako je najavljeno iz Foreign Officea, Ferguson će preuzeti funkciju tokom augusta 2014.

Edward Ferguson je radio za Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva od 2001., s fokusom na vanjsku i sigurnosnu politiku u Evropi, Bliskom istoku i Južnoj Aziji.

Nedavno je vodio dugoročno planiranje Ureda u pripremama za Pregled strateške odbrane i sigurnosti 2015. Također je proveo dvije godine nadgledajući vojni doprinos Ujedinjenog Kraljevstva u Afganistanu i Pakistanu i radio je kao privatni sekretar za tri državna sekretara odbrane, savjetujući ih o operacijama u Iraku, gdje je 2006. bio politički savjetnik.

Također je radio na bilateralnim odnosima u oblasti odbrane između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, Kanade i zemalja zapadne Evrope.

Ferguson će preći iz Ministarstva odbrane u Ured za vanjsku politiku i Commonwealth.

– Velika je privilegija biti imenovan za britanskog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu. Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji i predan prijatelj BiH i spremni smo joj pomoći da krene naprijed prema članstvu u EU i NATO-u. Radujem se svojoj ulozi u tome i što ću upoznati ovu prelijepu i raznoliku zemlju – rekao je ovom prilikom Ferguson.

Podijelite članak