Portal 072info

Edward Ferguson je novi britanski ambasador u BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

53463ff9-7d70-41c2-b16e-2e5057e60dd4-edwardferguson-preview

Edward Ferguson je imenovan za nasljednika Nigela Caseya na položaju ambasadora Velike Britanije za Bosnu i Hercegovinu. Kako je najavljeno iz Foreign Officea, Ferguson će preuzeti funkciju tokom augusta 2014.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Edward Ferguson je radio za Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva od 2001., s fokusom na vanjsku i sigurnosnu politiku u Evropi, Bliskom istoku i Južnoj Aziji.

Nedavno je vodio dugoročno planiranje Ureda u pripremama za Pregled strateške odbrane i sigurnosti 2015. Također je proveo dvije godine nadgledajući vojni doprinos Ujedinjenog Kraljevstva u Afganistanu i Pakistanu i radio je kao privatni sekretar za tri državna sekretara odbrane, savjetujući ih o operacijama u Iraku, gdje je 2006. bio politički savjetnik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također je radio na bilateralnim odnosima u oblasti odbrane između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država, Kanade i zemalja zapadne Evrope.

Ferguson će preći iz Ministarstva odbrane u Ured za vanjsku politiku i Commonwealth.

– Velika je privilegija biti imenovan za britanskog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu. Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji i predan prijatelj BiH i spremni smo joj pomoći da krene naprijed prema članstvu u EU i NATO-u. Radujem se svojoj ulozi u tome i što ću upoznati ovu prelijepu i raznoliku zemlju – rekao je ovom prilikom Ferguson.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija