Screenshot 3 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Ured za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini saopćio je danas da i ove godine, nažalost, neće biti organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje.

“Hadž će moći obaviti samo oni državljani Bosne i Hercegovine koji već borave u Saudijskoj Arabiji, koji ispunjavaju potrebne uslove i kojima nadležne vlasti odobre obavljanje hadža ove godine”, izjavio je za Agenciju MINA rukovodilac Ureda za hadž Sadžid ef. Ramić.

Pojasnio je da je ova odluka u skladu sa instrukcijama koje je danas objavilo Ministarstvo za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije, a kojima se hadž ograničava na 60.000 učesnika, i to samo državljana Kraljevine i onih stranih državljana koji imaju prebivalište u toj zemlji.

Kako se navodi u objavi Ministarstva, odluka je donesena u svjetlu trenutnog stanja u cijelom svijetu, a imajući u vidu nastavak širenja koronavirusa i pojavu njegovih mutacija.

“Ministarstvo za hadž i umru ističe da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije zaštiti, zdravlju i sigurnosti hadžija u kontinuitetu pridaje punu važnost i pristupa s velikom pažnjom, postavljajući to na vrh svojih prioriteta, pri tom imajući kao uzor intencije islamskog vjerozakona na planu čuvanja ljudskih života”, kaže se u saopćenju Ministarstva.