Ef. Smajlović: Neka naše obrazovne ustanove, džamije i mektebi budu najsvjetlije tačke

ef smajlovic neka nase obrazovne ustanove dzamije i mektebi budu najsvjetlije tacke13225 696x392 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

– Mekteb je dio našeg identiteta i mektepsku pouku stalno poboljšavamo, jer može i treba doprinijeti poboljšanju životnih okolnosti. To može biti zrno nade koje ne bi smjelo biti izgubljeno nego na birano plodno mjesto posijano. Zato upućujem poziv svima akterima učenja, dajte svoj maksimum za učenje, sa dovom povedite dijete u mekteb, učenika u školu, podržite studente, razgovarajte sa učiteljima, muallimamima, profesorima i muderrisima i tražite od odgovornog rukovodstva da obrazovne ustanove, naši centri budu najsvejtlije tačke – poruka je direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Ismail-ef. Smajlovića povodom nove mektepske godine koja je počela danas u svim džematima.

Ef. Smajlović svim polaznicima mekteba čestitao je upis u novu mektepsku godinu uz poruku: “Nauka je put koji vodi u džennet”.

ČITAJ JOŠ:  Salko Juklo pokazao kako se Salko Zildžić sprema za sjednice SDA: Šta radi kada se spomene Bakir Izetbegović

Muallimima i maullimama koji će raditi s djecom podsjetio je da kvalitet učenja treba okititi plodovima lijepe riječi “kelimetu-t-tajjibeh” koja će podariti “kelimetun-bakijeh” – istinsko neprolazno znanje.

  • Mladim osobama treba istinsko znanje, lijep odgoj, ugodan savjet koji će ih voditi sigurnim stazama u bolju budućnost. Samo na takav način će biti moguće popraviti neugodnosti koje živi ova generacija u depresiji, pritisku i drugim nametima materijalnih dostignuća koja ubijaju vrline i kulturu lijepog ponašanja vode u nasilje – ukazao je.

Pred početak nove mektepske godine ef. Smajlović je na hutbi u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu prenio i poruku reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH o početku školske, akademske i mektepske godine u kojoj je pozvao na učenje napojeno na izvorima vjere od naredbe “Uči”.

ČITAJ JOŠ:  Zaplijenjeno 230 kilograma duhana
Ilustracija

Podsjetio je na poruke i savjete Allahova Poslanika, a.s., kada kaže: “Znanje je izgubljeno blago vjernika, gdje god ga nađe dužnost mu je da ga uzme…” (Ibn Madže, 4159) i upozorava: “Ljudi se dijele na dvije kategorije: učene i one koji uče, a od ostalih nema koristi.” (Taberani), piše Preporod.info.

Ef. Smajlović zahvalio je i svima onima koji su u proteklom periodu uložili mnogo truda kako bi se uz novi Nastavni plan i program, ilmihale i mektepsku pedagošku dokumentaciju, seminare i edukacije upotpunile pretpostavke za uspješniji rad u mektebu.

Podsjetimo, prošlu mektepsku godinu djeca su zbog pandemije korona virusa pouku pratila u jednom periodu online. Ove godine, u Islamskoj zajednici zadovoljni su što su mektebi ponovo otvoreni za djecu, a radost zbog toga nisu krili ni muallimi kao ni djeca, koja sa puno ljubavi, želje i volje dolaze da uče o vjeri.

ČITAJ JOŠ:  Evo koja roba je oslobođena od plaćanja uvoznih dažbina

Mekteb je ključan za duhovni i kulturni identitet muslimana Bošnjaka, a o mektepskoj nastavi i njenom značaju ukazano je i na okruglom stolu pod nazivom “Mekteb i mektepska pouka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije virusa Covid-19”,  koji je održan početkom septembra, u organizaciji i realizaciji Uprave za vjerske poslove.

Okruglom stolu su prisustvovale muftije, rukovodioci nadležnih službi pri muftijstvima, te glavni imami, kao i sam poglavar Islamske zajedncie u BiH reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović. 

Prema statističkim podacima Rijaseta za 2020. godinu, broj upisanih polaznika mekteba u 2.200 džemata i mekteba u kojima se održava mektepska pouka bio je oko 81.000, a broj redovnih polaznika više od 63.000.

GODISNJICA
MARKETING