Efendić o hapšenjima Skake, Memića i drugih: Ovo je jedna vrsta medijske kampanje, VSTV treba reformu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Rusija je signalizirala da, ako se ne ispune zahtjevi za poboljšanjem njenog izvoza žitarica i gnojiva, neće produžiti sporazum nakon 17. jula koji dopušta siguran ratni izvoz istih proizvoda iz luka tri ukrajinska crnomorska područja.

Istu prijetnju i zahtjeve Rusija je uputila i u martu, da bi se prošle sedmice složila obnoviti na 60 dana crnomorski izvozni pakt – sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske prošlog jula s Rusijom i Ukrajinom kako bi se pokušala ublažiti globalna kriza pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Rusija je od marta dala prioritet dva specifična zahtjeva – ponovno pokretanje cjevovoda za transport ruskog amonijaka do ukrajinske crnomorske luke Pivdennyi za izvoz na globalna tržišta, i ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke, poznate kao Rosselkhozbank s međunarodnom platnom mrežom SWIFT.

– Ako Rosselkhozbank nije povezana sa SWIFT-om i nema napretka u provođenju drugih sistemskih problema koji blokiraju naš poljoprivredni izvoz, tada će „Crnomorska inicijativa“ također morati tražiti alternative – reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak.

Predložilo je izvoz zemlje kroz Evropu kao alternativu, dodavši da je to skuplje za Ukrajinu.

Banka Rosselkhozbank je odsječena od SWIFT-a od strane EU u junu zbog ruske invazije. Glasnogovornik EU rekao je da se ne razmatra ponovno uspostavljanje ruskih banaka u taj sistem.