Efendić o kandidaturi Silajdžića: “Ne postoji političar u BiH koji bolje zna…”

semir efendic fb
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad i v.d. predsjednika Stranke za BiH Semir Efendić rekao je kako je osnivač Stranke za BiH Haris Silajdžić bitna osoba i to ne samo za stranku, već za državu BiH, odgovarajući na pitanje da li će se Silajdžić kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Kongres Stranke za BiH na kojem je on trebao biti potvrđen za predsjednika pomjeren je za 7. novembar, a razlog pomjeranja je, kako je rekao Efendić, što su imali bojazan prilikom prvog zakazivanja da će imati stroge mjere u vezi sa korona mjerama. Rekao je i da se na Kongresu bira predsjednik, predsjedništvo i glavni odbor. Također, za sada nema drugih kandidata za predsjednika te stranke, a Efendić nam je rekao da će možda i biti.

Dodao je i da je članstvo u toj stranci poraslo, te da samo u Općini Novi Grad imaju 1.000 članova, dok je situacija u Općini Novo Sarajevo lošija.

“Lakše će meni biti raditi na obnovi strukture u Općini Novi Grad nego u drugim krajevima BiH, ali sam vidio da je ime te stranke preživjelo i nije bilo potrebno objašnjavati o stranci. Nova i drugačija ponuda na političkoj sceni u BiH”, izjavio je v.d. predsjednika Stranke za BiH za N1.

Kazao je i da u velikom broju ljudi ovu stranku povezuju sa njenim osnivačem, odnosno sa Harisom Silajdžićem, te ističe da se raspituju o mogućnosti njegovog povratka.

Na pitanje hoće li se Haris Silajdžić kandidovati za člana Predsjedništva BiH, odgovorio je da se nada da će ako bude prilike pridružiti se u nekoj od uloga.

Na pitanje Silajdžić biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, odgovorio je da na to ne može odgovoriti do aprila, kada će znati odgovor na to.

“Poznavajući Silajdžića, teško da će reći sada da li bi bio kandidat za člana Predsjedništva BiH. Govorili smo da je on ne samo za Stranku za BiH, nego za državu bitna osoba. Izuzev samih njegovih godina, mislim da nema drugog razloga da se ne bi uključio u ovu tešku situaciju u kojoj se nalazimo. To je isključivo njegova odluka. Nećemo vršiti nikakav pritisak”, istakao je Efendić.

Dodao je i da bi u Stranci za BiH bili najsretniji da se desi odluka da se Haris Silajdžić kandiduje za člana Predsjedništva BiH.

O tome ko bi bio bolji kandidat za člana Predsjedništva BiH – Denis Zvizdić ili Haris Silajdžić, Efendić naglašava da se to ne može porediti.

“Silajdžićevo iskustvo i njegovo poznavanje međunarodnih odnosa i memorija vezana za nastanak naše države, ne postoji političar u BiH koji bolje zna na koji način je nastalo sve ovo u čemu živimo danas”, komentarisao je.

O zamjerkama pojedinih građana BiH upućenih Silajdžiću zbog Aprilskog paketa, Efendić navodi da se govorilo to da je bila priča o Aprilskom paketu, da bi to značilo da bi BiH trebala imati jednog predsjednika.

“Da je usvojen Aprilski paket, ne bismo imali nijednog predsjednika”, poručio je Efendić.

GODISNJICA
MARKETING